Per a nyomravezetői díjért

Csibra Tibor
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra megnyílnak a 2002-es, nyolc áldozatot követelő móri bankrablás, illetve az azzal öszszefüggő, postások elleni támadások aktái. A Pesti Központi Kerületi Bíróság szeptemberben tárgyalja annak a kincskeresőnek a polgári peres keresetét, aki öt évvel ezelőtt a Vértesben rábukkant a bűncselekményekhez használt fegyverek egy részére.
Szebenyi István lapunknak elmondta, hogy annak az összegnek a felét szeretné megkapni, amelyet a rendőrség a kézbesítők ellen elkövetett bűncselekmények nyomravezetőjének ajánlott fel.
Emlékezetes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tízmillió forintot különített el erre a célra, majd a testület 2007 elején – Kaiser Ede jogerős, tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésének kihirdetése után – jelentette be, hogy a postásgyilkosságok és a móri ügy összefüggenek.
Az összeget később annak a védett tanúnak fizették ki, aki azonosította Nagy Lászlót, a bűncselekmények elkövetőjét. A tanú csak azután jelentkezett a rendőrségen, amikor a sajtóból értesült, hogy a világháborús relikviákat gyűjtő Szebenyi István megtalálta a gyilkosságokhoz használt fegyvereket. A rendőrség véleménye szerint Szebenyi nem nyomravezető, mert csak a fegyvereket fedezte fel, elrejtőjükről azonban nem volt információja. A Veszprémben meggyilkolt postás a megyeszékhelyhez közeli Herenden lakott, az ottani önkormányzat kétszázezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. Ezt a pénzt szintén a védett tanú kapta meg, azonban Szebenyi István pert indított, majd a jogerős döntés után neki is kifizették az összeget.
A Veszprémi Városi Bíróság kimondta: ha Szebenyi nem találja meg a fegyvereket, a védett tanú sem segíthetett volna megoldani az említett ügyeket. Ha a szeptemberben kezdődő perben a kincskereső javára dönt a bíróság, a férfi keresetet nyújt be a Kaiser Edét a móri bűncselekménnyel hamisan vádoló és máig rekordösszegű nyomravezetői díjat felmarkoló Kiglics Attila huszonötmillió forintjáért is – tájékoztatta lapunkat Szebenyi István ügyvédje, Dezső Antal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.