A nagy idők íze a muzeális tokajikban

ÍZKÖRNYEZET

Varga Klára
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem lettem volna hivatalos a Liszt Ferenc repülőtér égi udvarába borkóstolóra, nyilván sosem kerülök közelebbi kapcsolatba muzeális tokaji borokkal. Hacsak nem jön elő a családi feledésből egy ötvenhatos emigráns nagybácsi, aki hazalátogat, és aztán a duty free shop borhűtőjéből visz egy üveggel az ’56-os évjáratú ötputtonyosból a visszaúton abba az országba, amely évtizedekre befogadta.
– Szép éve volt a magyar borászatnak 1956, hosszú, meleg volt az ősz, csakhogy elcsúszott a szüret, mindenki tüntetett az oroszok ellen a környező városokban, nem volt, aki a szőlőt szedje – meséli a SkyCourton berendezett Heinemann duty free üzlet muzeális borkóstolóján Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója. A Tokaj Kereskedőháznak maradt így is 73 ezer palackja abból az évből. Nyilván sok nagybácsi markolhatta már meg az ’56-os tokajik nyakát, mert a többi muzeális borból, még az 1940-esből is sokkal többet rejt még a „kerház” pincéje.
A kóstolás 1988-as hatputtonyos aszúval indul, még egészen fiatalos tétel, a korty elején alig érezni azt a vargányásnak nevezett ízt, ami az 1956-os aszúban már „lőporossá” válik. Később virágossá, mézessé, gyümölcsössé lesz, a savak pedig búvópatakszerűen keretezik. Hasonlóan sűrű az 1975-ös hatputtonyos aszú is, amelyet a Szarvas-dűlőben szüreteltek. Ízvilága nem üt el jelentősen az előbbi bortól, csak kontúrosabbak a formái, a réti virágillat, a mézesség kifejezőbb benne. A múlt évszázad legjobb boros évjárataként az 1972. esztendőt tartja számon az emlékezet. A Gyopáros-dűlő adta azt az ötputtonyos aszút, amelyet megőrzésre érdemesnek tartottak a a tulajdonosok. Szebb, kiegyensúlyozottabb tétel egy árnyalattal, mint az előző volt.
A Tokaj Kereskedőház pincészetében huszonöt évente újítják fel a borokat. Átpalackozzák, végigkóstolják őket, beállítják kéntartalmukat. Elismerésre méltó teljesítmény, hogy hatvan-hetven éves borokat is jó kondícióban meg tudtak tartani, s még borként lehet őket értelmezni. Az időutazás a Kincsem-dűlőben szüretelt 1968-as hatputtonyos aszúval folytatódott, s ez a bor a jelenlevők kedvence lett. Amit muzeális bor adhat, az itt mind a legszebb harmóniában áll, el is időzött a társaság a pohárral a kézben, visszagondolva, mi történt akkora nagy jó a világban éppen abban az évben. Az már igaz, hogy szép volt a prágai tavasz, de a testvéri tankok zúgása augusztus huszadikán már nem. Volt táncdalfesztivál is, olimpiai aranyat nyertek a magyar focisták Mexikóban… Talán kellene egy fél nap, hogy a bor kiengedje ízeit, illatait, és megsúgja végre a titkot. Az ’56-os év is szép volt, de aszúja elől már szinte puskaporos, hátrébb kicsit bágyadtabb, mint a 68-as, illat és íz lassan állnak párba. Komótosan hullámzik elő a mézes, napsütötte virágillat, és kicsit elbúsít az ásványos jelleg: ahogy kelletik magukat a lávába kövült, még élénk színű virágszirmok.
Hihetetlen, de hetvenegy éves a legidősebb tétel, az 1940-es aszúeszencia. Színe sötétebb borostyán, mint a többié. Méltóságteljes bor, szinte vörösboros, vaníliás jegyek. Hetvenegy esztendő a pohárban, megilletődötten szimatolunk: minden cseppje titkokat árul el magáról, a világról, a történelemről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.