A szerek kínálatát kell korlátozni

Beláthatatlan következményekkel fenyegetnek az internetes piactereket ellepő, tiltólistán nem szereplő, ellenőrizetlen kábító hatású készítmények – közölte Ujváry István vegyészmérnök. A lapunknak többször nyilatkozó szakértő szerint az új szerek forgalmazásának hatékony korlátozása a jelenlegi törvényi szabályozással megoldhatatlan. A labda így most a jogalkotók térfelén pattog.

Nagy Áron
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a hatóság szinte tehetetlen a lapunk által bemutatott Partytune-hoz, illetve Amsterdam-shopokhoz hasonló, főleg az interneten működő üzletekkel szemben, egyre több és több, tiltólistákon nem szereplő kábító hatású készítményt, úgynevezett „dizájner drogot” hoznak forgalomba szerte a világon. Fellépni ellenük egyebek mellett azért nehéz, mert az azonos elnevezésű termékek tartalma is gyakran változik, valamint folyamatosan jelennek meg új anyagok a piacon.
A lapunknak többször nyilatkozó Ujváry István szerint az egyik legnagyobb baj az, hogy a kábítószerekre és pszichotróp anyagokra vonatkozó jelenlegi nemzetközi és hazai jogszabályok – általában – több évtizeddel ezelőtti állapotokhoz igazodtak, és ezért nem lehetnek alkalmasak a megalkotásuk idején nem létező, akkor nem is várt jelenségek hatékony kezelésére. Több országban éppen ezért változtattak a törvényeken, és egy új rendelettel vagy a meglévők módosításával nálunk is sikereket lehetne elérni.
Az újonnan megjelenő szerekre több országban nem a tudatmódosító anyagokra kidolgozott büntetőjogi szabályokat alkalmazzák, hanem más, elsősorban a „kínálati” oldalt megcélzó törvényekkel akadályozzák meg ezen drogok kereskedelmét – magyarázta Ujváry. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a „tiltólistákon” ma szereplő anyagok nagy része kezdetben mint minőségileg ellenőrzött gyógyszer került forgalomba, s a több évtizedes gyógyászati, valamint visszaélésszerű használatuk alatt sokrétű tapasztalat halmozódott fel róluk. Az új, szintetikus anyagok élettani hatásai azonban sok esetben teljesen feltérképezetlenek.
Ujváry szerint az ilyen drogok piacra dobói esetleg azzal érvelnek: nincs szükség a gyógyszerkutatás és -fejlesztés esetén elengedhetetlenül szükséges, széles körű és alapos laboratóriumi és klinikai vizsgálatokra, hiszen ezek a pszichoaktív szerek csak 4-5 évig, azaz betiltásukig lesznek „széles körű” forgalomban, s ezalatt – különösen alkalmi használat esetén – tömegesen megjelenő, komolyabb egészségkárosítással nem kell számolni. És egyébként is, a felelősség a fogyasztóé! – mondhatják cinikusan.
A szakértő szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az új anyagok nem vagy nemcsak a heroin, amfetamin, illetve ecstasy típusú szerek helyett, hanem divatjelenségként ezek mellett terjednek oly – különösen fiatal – használói körökben, amelyek tiltott szert semmiképp nem fogyasztanának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.