Alábecsülték a szennyezést

Hírösszefoglaló
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megsérült fukusimai atomerőmű három reaktorának megolvadt fűtőelemei valószínűleg átlyukasztották a reaktortartályok nyomástűrő falát a március 11-i földrengés és szökőár utáni napokban – adta hírül tegnap az AFP egy kormányjelentést idézve. A japán kabinet tegnap bejelentette, hogy a fukusimai atomerőmű egyes blokkjában hamarabb megkezdődhetett a leolvadás, mint hitték. A hírügynökség beszámolója szerint a japán kabinet tájékoztatni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy a megolvadt nukleáris fűtőanyag valószínűleg kiszabadult mindhárom reaktortartályból, és az azt körülvevő sugárzásgátló reaktorház aljában gyülemlett fel. Mindegyik reaktortartályt egy-egy reaktorház veszi körül, ezek alja nyolc méter vastag betonrétegből áll.
Szakértők szerint a radioaktív anyagok több mint kétszerese juthatott az atmoszférába a megrongálódott fukusimai erőműből a tragédiát követő héten – adta hírül a BBC. A japán Nukleáris Ipari és Biztonsági Ügynökség becslései alapján a légkörbe szökő sugárzás mennyisége meghaladhatja a hétszázhetvenezer terabecquerelt, szemben a korábban feltételezett háromszázhetvenezerrel. Ez az érték mindössze a tizenöt százaléka a csernobili atomkatasztrófa után a levegőbe szabadult sugárzásnak, azonban így is a vártnál rosszabb állapotok uralkodhatnak a fukusimai erőmű környékén.
A nukleáris létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco a múlt hónapban ismerte el, hogy az üzem egyes, kettes és hármas reaktorában részben vagy teljesen megolvadtak a fűtőelemek, de arról nem tájékoztatott, hogy a felforrósodott fűtőanyag feltehetőleg át is lyukasztotta a reaktortartályok falát. Mindez azonban csupán feltételezés, mivel a Tepco szakértői előtt nem ismertek a reaktorokon belül uralkodó valódi állapotok. A NAÜ szakértői május végén egy héten át vizsgálódtak a megrongálódott atomerőműben, és az atomipar biztonságának szentelt, június 20–24. között Bécsben tartandó miniszteri értekezleten tesznek részletes jelentést a látottakról – írta a távirati iroda.
Emlékezetes, hogy március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetországot, majd hatméteres szökőárhullám érte el Japán partvidékeit. A cunamiban több mint tízezer ember veszítette életét, és jelenleg is tizenhétezer felett van az eltűntként nyilvántartott személyek száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.