Alapkövek

Szabó Anna
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem lopta el Orbán Viktor a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát. Az állami kasszába átterelt pénzekből az államadósságot törlesztik, így kilenc év után először csökken az ország tartozása. Semmi einstand, a nyugdíjasokat sem fosztotta ki senki. Helyette öt százalékponttal lefaragnak az ország egyéves teljesítményének 82 százalékát kitevő adósságállományból, ahogy azt tegnap a kormányfő bejelentette.
Kényszerlépés volt. Akárcsak a gazdasági pályát kijelölő úgynevezett sarkalatos törvények a költségvetési fegyelemről, az adórendszerről, a nyugdíj-átalakításról, amelyeket most az alkotmányban rögzítenek. Hogy még egyszer ne kerülhessünk olyan helyzetbe, amikor a rövid távú magáncélok felülírhatják a hosszú távú közérdeket.
Ezt az elvet pedig azért kell alaptörvénybe vésni, mert elfogyott a közbizalom. Visszaéltek vele, eljátszották, miközben, épp a társadalmi konszenzuskeresésre hivatkozva idestova húsz éve egy helyben topogunk. A sarkalatos törvényekkel elkerülhetővé válhat, hogy a választók becsapásával, a költségvetések meghamisításával ismét az államcsődig juthasson az ország. Hogy ez az út hová vinne, jól látható Görögország példáján. Akik már az euróövezetbe is gazdasági adatok meghamisításával jutottak, mára nemcsak a saját sírjukat ásták meg, hanem szétzilálhatják az egész valutauniót.
A világszerte elismert közgazdászprofesszor, Nouriel Roubini, alias Mr. Balsors épp tegnap ismertette A tökéletes vihar című legújabb horrorforgatókönyvét a világgazdaság jövőjéről. Amerika a fizetésképtelenség küszöbén, az euróövezet perifériája adósságcsapdában vergődik, a közös uniós kassza kong az ürességtől, Japánban pedig hat a stagnáló gazdaság és az infláció mérgező elegye. Lehet mondani, hogy kissé borúlátó a professzor, de eddig sajnos minden jóslata beigazolódott, beleértve a 2008-as pénzügyi válságot is. Ilyen bizonytalan időkben pedig nemcsak az arany és a svájci frank ára megy fel, hanem a kiszámíthatóság és a tervezhetőség válik a legnagyobb kinccsé. Ebben rejlik a sarkalatos törvények másik oka, így a törvények tartalmi részét illetően vélhetőleg ezért sem merült fel érdemi kritika. A legtöbb célt ugyanis – pártszimpátiától függetlenül – szakmai egyetértés övezi. Az államadósság lefaragása a GDP 50 százalékára az adósságcsapda elkerülése miatt szükséges: nem lehet kétszer annyit költeni kamatokra, mint amennyivel bővül a gazdaság, mert a hitelt csak újabb hitelből lennénk képesek előállítani. Az állami újraelosztás átalakítása szintén a rendszerváltás óta esedékes: jóval többet költünk szociális kiadásra (rokkantellátásra, családi pótlékra, segélyekre stb.), mint a többi visegrádi állam, miközben egészségügyi és oktatási célokra arányaiban kevesebb jut. Amúgy a sarkalatos paszszusok között szerepel az Állami Számvevőszék jogkörének kibővítése, a miniszterek elszámoltathatósága, a Költségvetési Tanács vétójoga. Mind-mind olyan pont, amelyet eddig számtalan fórumon épp azok a közgazdászok kértek, akik most körömszakadtáig küzdenek a fentiek törvénybe foglalása ellen, fájlalva a megegyezés hiányát.
Amúgy kivel is kellene itt kötelező jelleggel konszenzust kialakítani? A Jobbikkal, amely a régi magyar várak helyrepofozását célzó IV. Béla-terven kívül nem tudott eddig érdemi stratégiával előrukkolni? Esetleg az LMP-vel, amely hónapok óta voodoo gazdaságpolitikáról szónokol, de hogy mit értenek ez alatt, senki sem tudja, kilábalási ötletük egyébként – a dugódíjon kívül – nem volt? Netalán a szocialista frakcióban üldögélőkkel kellene zöld ágra vergődni, akik még arra sem emlékeznek, hogy regnálásuk alatt miként növekedett 12 ezer milliárd forinttal, vagyis a magán-nyugdíjkassza ötszörösével az államadósság?
Kezdhetnénk aggódni, ha az alapkövek lerakásával épp ők értenének egyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.