Az elfeledett Kelet-Tirol balzsamos illata

Tirolról hallva a politikára érzékeny embernek elsősorban az első világháború után Olaszországhoz csatolt Dél-Tirol jut eszébe. A természet szerelmeseinek elsősorban az osztrák Észak-Tirol ugrik be, de kevesen tudják, hogy létezik Kelet-Tirol is, amelyet méltatlanul elfeledtek. Most ide, egészen pontosan a régió fővárosának számító Lienzbe látogattunk el.

Lukács Csaba
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lienz, a Budapesttől hétórányi autóútra levő, hétszázötven esztendős kisváros modern ékszerdobozra hasonlít. Nem csoda, hiszen a második világháborúban két épület kivételével az összest lebombázták a település fontos stratégiai szerepe miatt: forgalmas vasúti csomópont volt az Osztrák– Magyar Monarchia idején. Az 1252-ben épített Schloss Bruck vára viszont épen maradt, így az öregtoronyból az egész, képeskönyvbe illő völgy belátható. A látvány lélegzetelállító, de hát ez nem csoda, hiszen a Dolomitokban vagyunk, és a közelben van a Nagyharang, vagyis a 3797 méter magas Großglockner, Ausztria legmagasabb hegye is. Nincs egyedül, mert a környéken száz háromezer méternél magasabb hegycsúcs is található, a völgyekben többtucatnyi (magas) hegyi tóval.
Lienz és környéke valóságos üdülőparadicsom. Én a környék egyetlen ötcsillagos szállodájában, a Grandhotel Lienzben szálltam meg a tulajdonosok, vagyis a Simonitsch és a Weistreicher család meghívására, és a reggeli ébredéskor, szikrázó verőfényben az ablakon kinézve valószerűtlenül magasra kellett emelnem a tekintetemet, hogy végre meglássam az eget a városra magasodó hegy fölött. Ez néha még a felhőknek is teljesíthetetlen feladat: beúsznak az alpesi völgyekbe, és beszorulnak, napokig nem tudnak onnan kikecmeregni.
A 678 méter magasan elhelyezkedő várost dél felől határoló Dolomitokat sokan a világ legszebb hegyeinek tartják. Ráadásul itt folyik az ország egyetlen gleccserfolyója, az Isel is, és a közeli Olaszország miatt (alig ötven kilométerre vagyunk a határtól) a mediterrán életérzés sem idegen errefelé. Ráadásul Lienz a napfény városa is, hiszen évente legalább kétezer órát lehet élvezni a simogató sugarakat. Elegáns üzletek, rengeteg kávézó, cukrászda, étterem és bár teszi teljessé a dolce vita illúzióját.
A hatalmas vár bejárása után (amely 1943 óta a város tulajdonában van, és jelenleg a helyi múzeumnak ad helyet) érdemes ellátogatni a tőle nem messze lévő ródlipályára is. A tavaly téli szezontól megnyitott Osttirodler a régió egyetlen, egész évben működő ilyen jellegű létesítménye. A 2,3 kilométer hosszúságú pálya tetejére felvonó közlekedik. Kihagyhatatlan élmény ellátogatni az alig tíz kilométernyire lévő Asslingban működő Vitalpinumba is. Az Unterweger fivérek által megálmodott alpesi élménypark főként a gyerekeknek fog tetszeni, de a felnőtteket is elvarázsolhatják az illóolajok és a hegyi természet értékei. A „jó közérzet kertjében” első lépésként levetjük a cipőnket-zokninkat – ezeket ötletes cipőlift szállítja el a végállomásra –, és feltűrt nadrággal elindulunk, hogy virágszirmokon, havasi mohán, gesztenyén, hegyi patak gömbölyű kövein gyalogoljunk az utolsó, alpesi illóolajos lábfürdőig. Utána fűszeresgőz-tusolás jön, kezünket pedig mézes-tejes hidratálóval kényeztethetjük, legvégül pedig az orrunkat is ellenőrizzük a különféle (gyógy) növények párlataiból készült vakteszten. A gyógynövények mezején százötven különböző medicinát figyelhetünk meg a Jóisten patikájából, így a körömvirág, a kakukkfű és a levendula sikeres felismerése után, egy padon, patakcsobogás mellett azon is elgondolkodhatunk, milyen keveset is ismerünk abból a világból, ami a betonkorszak előtt körülvett minket.
A város környékén természetesen komoly sípályák is vannak (Hochsteinben kétévente női világkupát is rendeznek, Zettersfeld síterületét pedig az Alpok napos teraszaként is emlegetik), de nyáron sem kell unatkoznunk, hiszen két és fél ezer kilométernyi gyalogösvény, hat hegyi vasút, bicikliútvonalak, siklóernyős repülésre alkalmas terepek, vadvízi evezőtúrák és egy huszonhét lyukú golfpálya is várja a látogatókat.
Végezetül ejtsünk szót néhány a gleccserfolyó partján, a város szívétől pár percnyi gyaloglásra lévő luxusszállodáról is, amelyet tavalyelőtt adtak át. Elegáns berendezés, hatalmas szobák, a földszinten és az alagsorban pedig medical spa- és wellnessrészleg várja a kikapcsolódásra vágyó látogatót. Előbbi azt jelenti, hogy a legmodernebb orvosi berendezésekkel felszerelt részlegen akár teljes kivizsgálást (laboreredményekkel ellátva) kaphat a vendég, míg utóbbiban a külső és belső medence, a szauna mellett akár egy privát fürdőt is kibérelhetünk.
A vacsoránkat a házban lévő öt étterem valamelyikében érdemes elkölteni, hiszen esténként ötfogásos ínyencmenüt szolgálnak fel a hagyományos tiroli receptek újrafogalmazott étkeiből, amelyekhez szigorúan idényjellegű, regionális biotermékeket használnak fel. A szálloda borospincéjében pedig százötven különböző borfajtát kóstolhat meg a vendég. A hotel tulajdonosai most a gyerekkel érkező magyar vendégeknek külön kedvezményt is adnak: e cikk felmutatásával, hatnapos (öt éjszakás) foglalás esetén két felnőtt és egy gyerek számára, superior, vagyis 38 négyzetméteres lakosztályban, wellness-ajándékutalvánnyal, a szobába készített gyümölcstállal és proseccóval ezer euróba kerül az ötcsillagos kényelem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.