Az első kétéjszakás kaland

Hagyományosan az év legrövidebb éjszakájához, Szent Iván napjához kötve rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Budapesten az idén pontosan egybeesik a június 24-i névnap és a rendezvény. Hogy a fővárosi kínálatot a vidéki vendégek is élvezhessék, a vidéki városokban többnyire szombaton szervezték meg a jeles eseményt, amelyhez országszerte 185 vidéki múzeum és kiállítóhely csatlakozott rendhagyó, izgalmas programokkal.

P. Szabó Ernő
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem görögtűz, azaz gyorsan fellángoló és hamar el is hamvadó láng a vidéki városokban a Múzeumok éjszakája, bizonyította az idei rendezvénysorozat – még akkor is, ha Veszprémben éppenséggel tüzes napkereket görgettek a szovjet csapatkivonásra emlékezve. „Az első kétéjszakás kaland” mottóval idén először eltérő időpontokban megtartott múzeumi rendezvénysorozaton volt fáklyás felvonulás és sok-sok koncert, volt börtönlátogatás, éjszakai fürdőzés és különleges ételek bemutatója, volt „exkluzív naplemente”, közös lampioneregetés és természetesen sok kiállítás.
Debrecenben százak kerekedtek fel, hogy részt vegyenek a múzeumi sétán, amelyen a Déri Múzeum és a Református Kollégium felújítása miatt az idén csak a Modemet és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumot ejthették útba, de az élő térzene, gasztronómiai programok, tárlatvezetések kárpótolhatták a vendégeket.
Miskolcon háromnapos kiállítást láthattak az érdeklődők a Hermann Ottó Múzeumban, ahol kiemelt biztonsági intézkedések közepette került a közönség elé a Hun aranyak – a nagyszéksósi fejedelmi lelet című kiállítás.
A Fejér megyei eseménysorozat szinte minden rendezvénye az álomhoz kötődött. A székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban például a szerelmi bájitalok készítésével és az álomhozó gyógyfüvekkel ismerkedhettek meg a betérők, a Csók István Képtárban pedig Rémálom, avagy vámpírok és Báthory Erzsébet alakja Csók István festészetében címmel tartottak családi délutánt.
Noha az időjárás nem volt kegyes a Nyugat-Dunántúlon, pezsgett az élet Győr-Moson-Sopron megyében is a Múzeumok éjszakáján. Közel ezren jártak például a helyreállítás alatt álló fertődi Esterházy-kastélyban, a győri Xántus János Múzeum belső udvarán a muzeológusok által elrejtett cserepeket, érméket „régészkedő” gyerekek ásták ki nagy lelkesedéssel.
Izgalmas múzeumi sétára invitálták az érdeklődőket Esztergom gyűjteményei. A legvonzóbb célpontnak itt a Keresztény Múzeum kínálkozott, ahol éppen a Múzeumok éjszakája indító eseményeként nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában látható nagyszabású Markó-kiállítás ikertárlata, amely a művész rajzaiból mutat be válogatást. Szentendrén nemcsak a múzeumok várták a vendégeket, hanem galériák, kiállításokat bemutató vendéglátóhelyek, más éttermek, kávéházak, valamint az igényes kézművestárgyakat árusító boltok is. A Szentendrei Képtárban a rádió egykori népszerű sorozatát megidéző A Szabó család Szentendrén című kiállításhoz retrorendezvények kapcsolódtak, de a Múzeum Café folyóirat estjére is sor került. A kortárs művek sem hiányoztak a kínálatból, az egykori Kerényi Múzeum helyén újra megnyílt művészkávéházban, a Silhouette Art & Café Galériában Juhász Dávid festőművész képeiből nyílt kiállítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.