Az összetartozás építőkövei

Ludwig Emil
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak esztendőről esztendőre visszatérő emléknapjaink, amelyek esetében a kerek számjegyű évfordulóknak legfeljebb protokollszempontból van nagyobb súlyuk, mint máskor. Az 1848–49. évi szabadságharc tábornokai és az első felelős magyar kormányfő haláláról minden év október 6-án, az 1956-os forradalom miniszterelnökéről minden június 16-án egyforma tisztelettel és kegyelettel emlékezünk meg. Nincs rá okunk, hogy e tragikus dátumok – valamint a mohácsi csatavesztés, a világosi fegyverletétel és az ’56-os forradalom leverésének – kerek évfordulóin másként, más lélekkel emlékezzünk történelmünk hőseire és mártírjaira; s szinte mindegy, hogy melyik, rég volt tragikus esztendőhöz kötődik a kommunizmus áldozatainak és a történelmi Magyarország szétdarabolásának emléknapja. Fő, hogy ne feledkezzünk meg róla!
Az idén kilencvenegy éve történt a trianoni békediktátum – 1920. június 4-i – hivatalos aláírása. A tavalyi országgyűlési választást követő – nyugodtan mondhatjuk: történelmi súlyú politikai változások pozitív üzeneteként ma már a nemzeti összetartozás vigasza is e soha nem felejthető gyásznapunkhoz tartozik. A nemzedékről nemzedékre öröklődő, lassan elhalványuló és egyszer majd végképp a régmúlt homályába vesző történelmi emlékezetnél vannak azonban időtállóbb, szilárd anyagokból és tartós használatra készült, múltidéző emlékeink: a régi épületek. Valamennyi, a Kárpát-medencében található régi építészeti műemlék: az Árpád-házi uralkodók idejéből származó falusi templom, román kori és gótikus székesegyház, szerzetesi rendház és kolostortemplom, középkori vár, reneszánsz és barokk stílusú kastély, város- és vármegyeháza, az előző századforduló szeceszsziós és magyaros stílusában készült iskola, valamint más köz- és magánépület a magyar építészeti örökség része. Az elmúlt kilenc évtized tanulsága, hogy ezekről a Magyarország határain kívülre került, többnyire mostoha sorsra ítélt épületekkel is nekünk, az eredeti alkotóiknak és gazdáiknak kell törődnünk, nekünk kell gondoskodnunk a fennmaradásukról, a megőrzésükről az utókor számára. Ránk hárul ez a feladat is, a szegény csonka ország szintén megóvásra és felújításra váró műemlékein túl, hiszen az utódállamok költségvetéseiből – végül is érthetően! – számukra fontosabb célokra utalnak pénzt, mint a székelyföldi egyházak, erdélyi és felvidéki kastélyok, városok, templomok, kárpátaljai és dél-bácskai kolostorok renoválására.
Az 1989 után történt kelet- és közép-európai politikai változások tették egyáltalán lehetővé, hogy a magyar állam és a magyar műemlékvédelem kiterjeszthesse a hatás- vagy inkább a munkakörét a szomszéd országokra is. Húsz esztendő értékmentésének, régészeti kutatásainak és renoválásainak gyönyörű eredményét mutatja be az a kiállítás, amely a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal budavári épületében látható július 2-ig. A ma Románia, Ukrajna, Szlovákia, Horvátország és Szerbia területén található, az Árpád-kortól a XIX. század végéig épült emlékek – köztük a gelencei, csíkdelnei, sepsikilyéni, huszti, hubói, leleszi, kolozsnémai, deákmonostori, haraszti és aracsi templomok, a gyergyószárhegyi, marosillyei, beregszentmiklósi és borsi kastélyok – színes fotói és történeti tablói büszkén dokumentálják e ránk nézve kötelező gondoskodás teljesítményét. A kiállítás címe: Közös tér – közös örökség, s a Kárpát-medence megújuló épített hagyatékát mutatja be. Az „ottani” szakemberekkel és önkéntes segítőkkel közösen végzett munka nem csak közelebb hoz egymáshoz bennünket, erősíti a nemzeti összetartozást is. Mint a jól kiválasztott, megmunkált és helyére illesztett kő az épület falát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.