Csapolás védett madárélőhelyen

Komoly vitához vezetett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a környezetvédelmi felügyelőség között, hogy engedélyezhetik-e a Balatonfenyves melletti vízimadár-rezervátum vizének leeresztését. A madarászok szerint ez a helyi víztársulatba beépült, vadásztatással foglalkozó vállalkozók érdeke, és katasztrófát is okozhat a védett területen. A terület használója állítja: éppen egy rongálás következményeit kívánták felszámolni.

Munkatársunktól
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Multi a lápon. A 4,16 milliárd forint jegyzett tőkéjű Hubertus Bt. egyik beltagja a németországi Melsungenben bejegyzett Hubertus Agrarindustrielle (HA) GmbH & Co., a másik a Berek Kft., amelynek szintén a HA GmbH a tulajdonosa. A kültag Karl Friedrich Braun, ő és Ludwig Georg Braun a bt. felügyelőbizottságában is tagok. A Braun család egy 2010-ben 485 millió euró nettó profitot termelő gyógyszeripari multicég tulajdonosa.


Kritikus szintre csökkent a Balatonfenyves melletti különösen védett vízimadár-rezervátum vízszintje – tudta meg az Index helyi terepmadarászoktól. Az ingoványt a terület bérlője csapolta le. A madarászok szerint azért, hogy vadászhatóvá tegye, a használók viszont állítják, megőrizték az engedélyekben szereplő vízszintet.
A bereki ősláp 1977 óta védett természetvédelmi terület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik.
Az 1900 hektáros területből 1583 hektár védett, a láp június elseje óta minősül nemzetközi jelentőségű vadvízi élőhelynek. Az állatvédők beszámolója szerint a Nagybereki-Fehérvíz-láp leeresztőzsilipjének deszkáit valaki kiemelte, a berek vize bő másfél hónapja szabadon zubogott a néhány kilométerrel odébb a Balatonba torkolló mesterséges csatornába. Ez pedig katasztrófát is okozhat, hiszen a vizes élőhely megszűnhet, a madarak táplálék nélkül maradhatnak.
A madarászok kiderítették azt is, hogy a berekből a vizet egy 2010 decemberében módosított vízjogi engedély birtokában az az év nyarán alakult Balaton-Nagyberek Vízitársulat engedte le az engedélyben meghatározott időszaki minimumszint közelébe. A vízitársulat intéző- és felügyelőbizottságának élén a Hubertus Agráripari Bt. üzletvezetői állnak. Ezé a cégé az állami tulajdonban lévő természetvédelmi terület földhasználati joga. A Hubertus Balatonfenyvesen wellness-szállodát üzemeltet, a vendéglátás mellett a cég vadászattal és mezőgazdasággal foglalkozik. A környéken élők ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Hubertus célja a terület kiszárítása, hogy ott ismét vadászni lehessen.
A Hubertus üzletvezetője, egyben a lápot lecsapoló vízitársulat intézőbizottságának elnöke, Csató András azonban erről azt közölte: a szerződésükkel összhangban a művelési ágnak megfelelően jogosultak és kötelezve vannak a terület hasznosítására. Szerinte ismeretlen személyek megrongálták a közművet, az áteresz eldugult, ezért 2010-ben veszélyesen megemelkedett a területen a vízszint. A vészhelyzet kialakulását 2010 novemberében gátátvágással előzték meg. A rongálást 2011. március végén hozták helyre, a vízitársulat ekkor kezdte el a vízjogi engedélynek megfelelően lecsapolni a területet. Erről áprilisban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is értesítették.
A vízjogi engedélyt a csapolásra kiadó Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (DDKVF) igazgatója, Laki Zoltán szerint azonban az üzemeltető nem konzultált az engedélyezési eljárásba ügyfélként bevont Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával (BFNPI). A kezelő nem engedte lejjebb a vizet az engedélyezettnél, a DDKVF-nél azonban most próbálják tisztázni, hogy a minimumvízszintet miként állapították meg. A vizsgálat befejezéséig erről nem kívánnak beszélni. A hatóság ugyanakkor augusztusig a biztonság kedvéért megtiltotta a vízapasztást, ezért nem esett visszafordíthatatlan kár.
A BFNPI a korábbi vízjogi engedély módosítását a vízügyi hatóság által előírtnál szigorúbb feltételekhez, a tavaszi időszakban több mint két méterrel magasabb vízszint megtartásához kötötte. A DDKVF ezeket a szigorúbb vízszintelőírásokat bele is foglalta a módosított engedélybe, amit viszont a Hubertus által irányított vízitársulat megfellebbezett. A másodfokon eljáró Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú hatóságot. Az engedélyt a nemzeti park ismét a magasabb tavaszi vízszinthez kötötte, de rábólintottak arra a változatra, amelybe bekerült egy kitétel, ami mentesíti e kritérium betartása alól a vízitársulatot.
A BFNPI vezetője, Balogh László az Indexnek elismerte, hogy bár a nemzeti park feltételekhez kötötte az engedélyt, mégsem kellő körültekintéssel jártak el, és ennek eredményeként tehette folyamatossá a vízleeresztést a társulat, a vízszintet jóval a BFNPI által előírt alá csökkentve. A BFNPI ezért most azt szeretné, hogy az engedélybe fixen épüljenek be az általuk előírt vízszintek, illetve a nemzeti park válhasson a terület kezelőjévé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.