Egyszerűbb lett az adórendszer

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai adórendszer teljes átalakítását tűzte ki célul az egy éve megalakult, kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormány. A kabinet nem sokkal a választások után, tavaly nyáron meghirdette első gazdasági akciótervét, amely nagyjából nyolcvanmilliárd forintos azonnali adócsökkentést irányzott elő. A csomag legjelentősebb eleme a társasági adó részbeni mérséklése volt: az intézkedés szerint ötszázmilliós adóalapig – 19 százalék helyett – 10 százalék közterhet kell leróniuk az idehaza működő vállalkozásoknak. Egyebek közt az első akcióterv nyomán iktatták törvénybe a szabad pálinkafőzést lehetővé tevő adószabályokat, valamint az egyenes ági rokonok közötti öröklés és ajándékozás illetékmentességét kimondó paszszusokat is. Utóbbi rendelkezések tavaly ősszel valóságos ingatlan-ajándékozási hullámot indítottak el az országban.
A kormányzat ezután hozzálátott az egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató személyi jövedelemadó-rendszer kialakításához. Az új szisztéma legfontosabb elemeivel az idei esztendőben már megismerkedhettek a polgárok. Január elsejétől a korábbi két adókulcs helyett immár egyetlen mértékkel kell számoljunk, a kiskorú gyermeket nevelő szülők pedig igénybe vehetik a gyerekkedvezményeket. Ezek szerint egy gyermek után havi tízezer, két gyermek után összesen havi húszezer forint enyhítés jár, míg a három- vagy többgyermekesektől gyerekenként havonta 33 ezer forinttal vonnak le kevesebb adót. Az előzetes számítások azt valószínűsítették, hogy az új rendelkezések több mint félmillió szülőt szabadítanak meg a személyi jövedelemadó jelentette nehézségtől. Az év elején azonban éppen az új adószabályok okoztak elégedetlenséget. Bizonyos munkáltatók ugyanis – figyelmen kívül hagyva az Országos Érdekegyeztető Tanácson született béremelési megállapodást – nem növelték megfelelő mértékben dolgozóik keresetét, így többeknek, főként az alacsonyabb jövedelműeknek csökkent a keresménye. A kormány elsőként a közszféra kellő nagyságú béremeléséről gondoskodott, majd igyekezett rábírni a versenyszféra munkáltatóit a korábban közösen kialkudott keresetnövelés végrehajtására. A személyi jövedelemadó rendszerének átalakítása az elkövetkező években folytatódni fog. Eddig annyit tudni, hogy rövidesen végleges búcsút vehetünk a szuperbruttósításnak nevezett számítási módszertől: ennek nyomán két-háromszáz milliárd maradhat a legálisan munkát vállaló polgároknál. Az adójóváírás tervezett kivezetése ugyanakkor növeli a dolgozók közterheit.
A lakosság és a hazai vállalkozások adójának mérséklését túlnyomórészt a multinacionális cégekre kivetett válságadókkal ellensúlyozta a kormány. A kabinet elsőként a bankszektortól kért nagyobb összegű – kezdetben évente 180 milliárdos – hozzájárulást, majd az energetikai, a telekommunikációs és a kiskereskedelmi vállalatok – összesen 160 milliárdos – válságadóját jelentette be. A krízisben is profitot termelő szektorok külön közterhe több évet is megél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.