Éjszaka száz percre eltűnik a Hold

Munkatársunktól
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz percen át tartó teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg ma éjszaka, a jelenség szabad szemmel és kisebb látcsővel is jól látható. Úgynevezett centrális fogyatkozásról van szó, a földárnyék középen halad át, és a szokottnál is sötétebb lesz. Mivel közel vagyunk a nyári napfordulóhoz, az átlagosnál nagyobbnak tűnő Hold végig alacsonyan, és kezdetben – azaz a fogyatkozás részleges fázisában – még a horizont alatt látható – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.
A jelenség Magyarországról majdnem teljes egészében megfigyelhető, és hasonlóképpen megcsodálható Afrika nagy részéről, az Indiai-óceánról, a Közel-Keletről, Ázsia középső vidékeiről és az Antarktiszról. Részben látható ugyanakkor Nyugat-Európából, Dél-Amerika keleti feléből, Ázsia keleti részéről és Ausztráliából. A fogyatkozás már a Hold felkeltekor (20 óra 30 perc körül) észlelhető, egy órával később pedig az égitestet eltakarja a Föld árnyéka. A legsötétebb újabb ötven perc múlva, egészen pontosan 22 óra 12 perckor lesz. A Hold megvilágított felszíne 23 óra után bukkan elő újra, ekkor ér véget a teljes fázis. Látható lesz a Tejút és a Hold fénye által máskor elnyomott nyári csillagok csillagképei is. A holdfogyatkozás éjfél után egy órával ér véget, ekkorra a félárnyék is eltűnik az égitest felszínéről.
Legutóbb 2000 júliusában volt ilyen hosszan, 107 percen át tartó teljes holdfogyatkozás, legközelebb december 10-én, 51 percre tűnik el a Hold. A ritka természeti jelenség alkalmával ma éjszaka az ország több településén és a határon túl is távcsöves bemutatóra várják a vendégeket a csillagászati egyesület tagjai és társszervezetei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.