Elegendő a tartalék

Magyarország devizatartalékai jóval meghaladják a sztenderdek szerint elvárható mértéket. Szakmai vélemény szerint nem veszélyezteti a pénzügyi biztonságot a Mol-papírok visszavásárlása a tartalékokból. Ez a kérdés az IMF magyarországi képviselete vezetőjének nyilatkozata alapján merült fel. Irina Ivascsenko azt nyilatkozta, hogy a szervezet hamarosan kifejti véleményét hazánk csökkenő tartalékairól.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország devizatartalékainak mértéke elképesztően magas, jóval meghaladja a nemzetközi sztenderdek szerint elvárható három-hat havi importnak megfelelő mértéket. Így a gazdaság pénzügyi sérülékenységét egyáltalán nem veszélyezteti az, hogy az állam a jegybanknál lévő tartalékok egy részéből vásárolná vissza a Mol-papírokat – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre közgazdász. Persze, akik ezt a jelenleg 35,7 milliárd euróra rúgó összeget olcsó forrásként használják – tette hozzá Boros –, azoknak nem tetszik az Orbán-kabinet döntése. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy óriási lehetőségek rejlenek az olajipari társaság feletti ellenőrzés viszszaszerzésében, ami összességében a magyar gazdaság helyzetét javítja.
– Nem arról van szó, hogy az állam elkölti a tartalékok egy részét, pusztán egy másik vagyonelembe kerül át a pénz – hangsúlyozta lapunknak Barcza György, a K&H Bank elemzője. Mint mondta, az ország egyre jobb feltételekkel képes finanszírozni magát a piacról, így a tartalékcsökkenésnek csak igen kis kockázatai vannak, másfelől pedig mérlegelni kell az energiabiztonság szempontjait is.
Mint ismert, a kormány a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól felvett, de fel nem használt hitelből (összesen 3,3 milliárd euró, amelyből 1,88 milliárdot költenénk el) fizetné ki a Mol-csomagot. Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője a Wall Street Journalnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy hamarosan sorra kerülő értekezletükön kifejtik véleményüket Magyarország „csökkenő költségvetési és külső tartalékairól”. Irina Ivascsenko közben érdekes ellentmondásba keveredett saját magával a Mol-ügylet kapcsán. A Reutersnek először azt állította, hogy nem köti semmi Magyarország kezét, hogy szabadon felhasználja az IMF-hitel megmaradt részét. Később az IMF hazai képviseletének vezetője a Dow Jonesnak már azt mondta, hogy nem lehet közvetlen kapcsolatot teremteni hitelcsomagjuk és a Mol-papírok vásárlása között, mert az állam devizaalapú tartalékait nem lehet megcímkézni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.