Életfogytig ülhet Raffael

Minden vádlottat bűnösnek talált az ügyész a Marian Cozma meggyilkolása miatt zajló perben. Vádbeszédében az első- és másodrendű vádlott esetében életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. A sértett családjának jogi képviselője bejelentette, 150 millió forintos kártérítési kereset nyújtott be. Az ügyészi perbeszéd a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván ámokfutásával indult.

Velkei Tamás
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán tapasztalható jelenettel kezdődött reggel a Cozma-per a Veszprém Megyei Bíróságon. Az ügyész perbeszédének kezdetén, pár mondat után a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván üvöltözni kezdett, obszcén kifejezésekkel illette az ügyészt, s hiába viselt a kezén és lábán bilincset, csak kényszerítéssel tudták megfékezni. Népes rokonsága ugyancsak hangosan ordítozott a teremben. Sztojka Sándorné, a vádlott anyja azt hangoztatta, hogy fia ártatlan. A bíróság félbeszakította a tárgyalást, Németh Balázs tanácsvezető bíró pedig kiüríttette a termet. A harmadrendű vádlotthoz mentőt hívtak, ám kórházba kellett szállítani. Sztojkát és a közönséget a bíró később nem engedte vissza.
Sárosi Dóra ügyész elmondta, pályafutása során még nem volt példa ilyen jelenetre. Németh Balázs úgy fogalmazott: ritkán, de előfordul, hogy atrocitások érik a bírót vagy az ügyészt, ám hasonló esettel még nem találkozott.
A Marian Cozma román válogatott kézilabdázó meggyilkolásával kapcsolatban folyó perben tegnapi vádbeszédében Sárosi Dóra ügyész azt indítványozta, hogy halmazati büntetésül főbüntetésként az elsőrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítéljék. Indítványozta továbbá, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek az elsőrendű vádlott Raffael Sándort egyrendbeli, társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, egyrendbeli bűnsegédként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérletében mint visszaesőt, a testi sértés vonatkozásában mint különös visszaesőt.
A másodrendű vádlott Németh Győzőt egyrendbeli társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, illetve egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek az ügyész, s ugyancsak életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte. Ugyanezen bűncselekmények elkövetéséért (csak a fogyatékosság okozásának esetében bűnsegédlet miatt) a harmadrendű vádlott Sztojka Ivánra határozott ideig tartó, a büntetési kategória felső határát elérő (20 év) fegyházbüntetést kért.
Az ügyész Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlottak esetében egyrendbeli, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt börtönbüntetést indítványozott.
Sárosi Dóra a hatod-, valamint a hetedrendű vádlott, Gergely Péterné és Antalik László esetében kétrendbeli, emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettében a büntetési kategória felső határát elérő börtönbüntetést kért. Az ügyész javasolta, hogy minden vádlottat mellékbüntetésül tiltsanak el a közügyek gyakorlásától. A negyedrendű vádlott korábbi büntetése miatti feltételes szabadságra bocsátását pedig a bíróság szüntesse meg, valamint Gergelyné 1 év 6 hónap, illetve 2 év, továbbá Antalik hat hónapos felfüggesztett szabadságvesztésének utólagos végrehajtását rendelje el.
A vád szerint Raffael, Németh és Sztojka együttesen, egymást támogatva, szándékegységben bántalmazta Marian Cozmát és a horvát Ivan Pesicet és okoztak életveszéllyel járó sérüléseiket. Ezt bizonyítja, hogy Sztojka pólóján megtalálták Cozma vérét, amely fröcscsenéssel és véres felülettel érintkezve került oda, míg Raffael ruházatán Pesic vérét azonosították. Leszögezte: gyors orvosi beavatkozás nélkül Ivan Pesic is életét veszítette volna.
Az ügyész előadta: egy Grazban Raffaellel egy zárkában ülő tanú vallomásából kiderült, hogy az elsőrendű vádlott szerint a verekedésnek nem volt semmi értelme, a „bunyó presztízskérdés volt”. Öszszegzésképpen megállapította, hogy a vádlottak úgy vélték: bármit bármikor megtehetnek, ha verekedni támad kedvük, verekednek, illetve velük megtorlás nélkül senki nem kerülhet konfliktusba.
A Cozma család jogi képviselője polgári jogi vagyoni kárigényt nyújtott be az első-, másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak ellen, amiről tájékoztatta a bíróságot is. Eszerint a sportoló szülei 50-50, míg a testvérei 25-25 millió forintos kárigénnyel lépnek fel.
A Magyarországon szokatlanul nagy összeg indoklásaként kifejtette, hogy a kézilabdázó évente 200 ezer eurót keresett (a külön szponzori szerződések, lakás- és gépkocsi használat nélkül), s edzőjének tájékoztatása szerint még legalább tíz évig játszhatott volna. Marian Cozma keresetéből segítette családját, felújíttatta házukat; személyében szülei időskoruk leendő támaszát is elveszítették. Édesanyja egészsége megromlott. Az ügyvéd rámutatott: a sportoló halálával nemcsak a család veszített, hanem a város, a sportklub, a magyar és a román válogatott, az egyetemes kézilabdasport és a kézilabdát szerető közönség is.
Sárosi Dóra ügyész a perrel kapcsolatban elmondta: több mint hétszáz tanút hallgattak meg, ötvennél is több helyszíni kihallgatás, több száz felismerésre bemutatás, ötvenhárom szembesítés történt, emellett beszereztek ötven szakértői véleményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.