Elkészült a Magyary-program

Négy területen hoz változást a kormány Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programja, amit tegnap mutatott be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A stratégia főbb elemeinek ismertetésekor elhangzott, a közigazgatás alapvető célja Magyarország szolgálata, hogy ismét Európa egyik legvirágzóbb, legstabilabb, leginkább előrehaladó nemzete legyen. A legjelentősebb változást a 2013-ban létrejövő járási kormányhivatalok jelenthetik.

Vona Adrienn
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menetrend
– Az idei év végéig létrejön a kormányzati személyügyi centrum, augusztus 31-ig pedig kidolgozzák a közszolgálat egységes hivatásetikai szabályzatát.
– 2011. októberéig új e-közigazgatási, számonkérhetőségi és korrupcióelleni intézkedési tervet fogadnak el.
– 2011. december 31-ig egy folyamatosan frissülő állami feladatkatasztert készítenek; befejezik az alapítványok, közalapítványok rendszerének felülvizsgálatát; tovább csökkentik a vállalkozói adminisztratív terheket.
– 2012. január 1-jétől bevezeti a kormány a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét, az életpályamodelleket és az új javadalmazási rendszert.
– 2012. június végéig létrehozzák a nemzeti egységes kártyarendszert.
– 2012 végéig felülvizsgálják a gazdasági társaságok rendszerét; elvégzik a területi államigazgatás szervezetrendszerének átalakítását, valamint a kormányhivatalok integrációját.
– 2013. január 1-jétől létrejöhetnek a járási hivatalok.


Január 1-jétől bevezeti a kormány a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét, az életpályamodelleket és az új javadalmazási rendszert – derült ki a tegnap bemutatott Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programból. Navracsics Tibor rámutatott, hogy a Magyary Zoltán volt kormánybiztos és egyetemi tanár nevét viselő program kidolgozásával az volt a céljuk, hogy hatékony cselekvési terv készüljön, ami prognosztizálhatóvá teszi a változásokat a közigazgatás résztvevői és az érdeklődők számára is. Hangsúlyozta: a közigazgatás alapvető feladata az ország szolgálata, hogy ismét Európa egyik legvirágzóbb, legstabilabb, leginkább előrehaladó nemzete legyen. Leszögezte: 1990 óta mintegy ötven kormányhatározat született a közigazgatás racionalizálásáról, ezeket azonban nem követte cselekvés. Ezért – folytatta – szakítani kell az elmúlt húsz év rossz hagyományaival. Kifejtette, a tervezet négy beavatkozási területet jelöl meg; a szervezetfejlesztést, a feladatok meghatározását, az eljárásokat és a személyzetet érintő előrelépést. Hangsúlyozta, a „Magyary-program közelebb hozza a közjót”, egy olyan közigazgatást, ahol a polgár „nem egy kafkai, ismeretlen, kiszámíthatatlan, saját életét nehezítő intézménydzsungelt lát, hanem egy partnert, akit ő a pénzéből tart el”.
Navracsics Tibor kiemelte, a közigazgatásban dolgozóktól a polgárok a jövőben a legmagasabb színvonalú munkát, a legátláthatóbb szerkezetet, a legbarátságosabb ügyintézést kapják. A miniszterelnök-helyettes a program bemutatása után tartott sajtótájékoztatón az elkövetkező időszak változásai közül a legfontosabbnak a 2013. január 1-jétől létrejövő járási kormányhivatalokat nevezte, továbbá a kormány-tisztviselői életpályaprogram beindítását és a közigazgatási eljárások egyszerűsítését. Arra a kérdésre, hogy az átszervezések járhatnak-e elbocsátásokkal, úgy reagált: ez mindig a feladattól függ. Az életpályamodellről egyebek mellett azt mondta, hogy szeretnének egy érzékeny teljesítményértékelési rendszert kidolgozni, valamint egy ezzel összefüggő előmeneteli szisztémát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.