Irigylésre méltó

Csipes Ferenccel beszélgetve az az ember benyomása, neki tényleg csak megszületni volt nehéz. Miként egykor versenyzőként, edzőként is sikerek övezik a pályafutását, s ha érte is kudarc, azon gyorsan túlteszi magát. Nem is szerénykedik kimondani, irigylésre méltó az élete.

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres Európa-bajnoki szereplésen vagyunk túl. Lecsillapodtak a kedélyek, beletörődtek abba, hogy a világbajnokságon Kozák Danuta helyett Paksy Tímea indul kétszáz méteren egyesben?
– Tudomásul vettük. Bár én még bízom abban, hogy helyreáll az eredeti rend. A fölösleges megkötéseknek sem vagyok a híve, az viszont nonszensz, hogy valakitől a lezárt válogatóversenyek után vegyenek el egy olimpiai számot. Nincs az a magasztos csapatérdek, amire hivatkozva ezt meg lehet tenni.
– A kapitány azzal érvel, mindennél fontosabb, hogy megszerezzük a maximális hat olimpiai kvótát.
– Ez úgy is lehetséges, ha Danuta indul ötszáz és kétszáz egyesben, Kovács Katalin és Csipes Tamara ötszáz párosban, négyesben pedig Szabó Gabriella, Kozák, Benedek Dalma és Kárász Anna.
– A kapitánynak abban csak igaza van, hogy Kovács Katalinnal erősebb a négyes, mint Kárász Annával, nemde?
– Most akkor a kvóták vagy a világbajnoki érmek a fontosak? Kovács Kati példásan viselkedik ebben a kérdésben. Ő már csak tudja, mekkora rang, ha valaki egyéni olimpiai számban versenyezhet. Önként lemondana a négyesről azért, hogy Danuta indulhasson kétszáz egyesben is. Ha a dolgok mélyére ásunk, s véletlenül sem Kárász Anna ellen akarok szólni, az lenne a megoldás, ha Kati ülne a négyesben, s Danuta megkapná a kiharcolt számait.
– Akkor viszont csak öt kvótánk lenne.
– Négy is elég lesz. Ebben kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok.
– Talán már azt is tudja, az egyes egységekben kik ülnek majd Londonban?
– Azt azért nem. Mindig közbejöhetnek váratlan események. Mint például tavaly Kovács Kati gyengébb formája, vagy hogy a szülés előtt álló Janics Natasa kihagyja a mostani idényt. Egyébként részben éppen az ő hiánya miatt egyelőre felesleges tervezni az olimpiai csapatot.
– Elképzelése azért van?
– Szerintem Janics Natasa, Kovács Katalin és Kozák Danuta biztosan tagja lesz a csapatnak. A negyedik helyért Benedek Dalma, a lányom, Tamara és Szabó Gabriella vív majd nagy harcot.
– Kajak-kenuban minden az olimpiáról szól. Van értelme azért harcolni, hogy a vb-n ki induljon kajak egyes kétszáz méteren?
– Igen, mert az asztalnál hozott, mesterkélt intézkedésekkel tönkre lehet tenni a versenyzők és az edzők munkáját. A kapitánynak, sajnos, nem ez az első melléfogása. Az is nevetséges, ami a férfi négyes körül zajlik. Tavaly decemberben azért szerveztek tíz fő részvételével edzőtábort, hogy megtalálják a legjobb felállást. Ezek után a kapitány az általa kijelölt hajót kétszer megbontotta, másodszor úgy, hogy teljesen felrúgta az addigi elveit. Erre a kalandra ráment több tíz millió forint, s egy versenyző idénye. Szalai Tamás, az elmúlt év legjobb egyes versenyzője a szövetségi elvárásoknak megfelelően idén mindent a négyesnek rendelt alá, ahonnan végül kirakták, egyéniben viszont nem tudott megfelelően felkészülni.
– Azért csak van szükség szabályozásra. Annak idején talán ön is jobban járt volna, ha az olimpián, különösen Barcelonában, három helyett csak két számban indul.
– Négyben kellett volna! Tegyük fel, Szöulban lemondok a négyesről, s csak az egyesre készülök. Mindkét számban esélyesnek számítottam a győzelemre, egyformán egy-egy nagy rivális ellenében. Egyesben az amerikai Greg Bartonnal, négyesben a németekkel emelkedtünk ki a mezőnyből. Egyesben elszálltam, négyesben viszont nyertünk. Jobban jártam volna, s velem együtt a magyar kajak-kenu, ha arany nélkül, egyéni kilencedik hellyel jövök haza, s nélkülem talán a négyes sem nyer?
– Közelítsünk a másik irányból! Ha csak a négyesre és az ötszáz párosra összpontosít, s az egyes nem veszi ki az erejét, akkor talán két arany is lehetett volna belőle. S lám, Barcelonában az egyest már a középfutamban feladta, hogy a négyesre tartalékoljon.
– 1986-ban, amikor a világbajnokságon két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szereztem, nem volt sok a négy szám? Ez csak okoskodás. 1992-ben egyszerűen nem voltam jó formában. Miért adjon át számot az a versenyző, aki idehaza a világbajnokság, az olimpia menetrendjében megrendezett válogatón nyer? Senki sem azért dolgozik, hogy másnak kaparja ki a gesztenyét. Azt pedig különösen rossz elképzelésnek tartom, hogy egyetlen számra korlátozzák a versenyzőket, ahogy idén teszik. Ha a döntő napján a társ mondjuk gyomorrontást kap, akkor oda az egyéves munka.
– A versenyzői pályafutására elégedetten tekint vissza?
– Talán többet is ki lehetett volna belőle hozni, de nincs okom a panaszra. Részt vettem három olimpián, szereztem egy aranyat, két ezüstöt és egy bronzot, emellé nyolc világbajnoki aranyérmet. S nem munkának tekintettem a kajakozást, a mai napig – igaz, immár edzőként – élvezem ezt az életformát.
– Gyulay Zsolttal egy évtizeden át rivalizáltak egymással idehaza. A parton milyen kapcsolatban voltak?
– Jó haverok voltunk, sőt vagyunk is. A mai napig rendszeresen találkozunk, együtt ultizunk Ábrahám Attilával hármasban, olykor Angyal Zoltánt is bevesszük a játékba.
– S a Szöulban győztes négyes negyedik tagjával, Hódosi Sándorral tartja a kapcsolatot?
– Évente egyszer fél percet beszélünk telefonon. Úgy tudom, Floridában él.
– Állítólag zűrös ügyek miatt kellett elhagynia az országot.
– Erről én is csak mendemondákat hallottam. Tény, évek óta nem Magyarországon él, s talán annak is megvan az oka, hogy nem jön haza.
– Gyulay és Ábrahám is magas pozícióba jutott a magyar sportvezetésben. Nem irigykedik rájuk?
– Én? Irigykedjenek ők! Sajnálni szoktam őket, amikor negyven fokban, öltönyben, nyakkendőben megjelennek a vízitelepen. Én itt élem a napjaimat, ugyanabban a közegben, mint gyerekkorom óta.
– Hogy is mondjam, Gyulay a Hungaroring Zrt. elnökeként csak jobban keres önnél.
– Még ez sem biztos. A magasabb havi fixeket egy jó olimpiai szerepléssel be lehet hozni.
– Tudatosan készült az edzői pályára?
– Nem mondanám. 1996-ban nem úgy jöttem haza az atlantai olimpiáról, hogy befejezem a pályafutásomat. Sőt akkor úgy tűnt, hogy Horváth Gáborral ketten maradunk a hazai porondon. Gyulay, Ábrahám, Rajna és Adrovicz visszavonult, a fiatalokról, Kammererről, Storczról és Vereckeiről pedig akkor még nem lehetett megmondani, hogy egy-két éven belül világklasszisokká érnek. Ám váratlan lehetőségként 1996 őszén a Honvéd szakosztály-igazgatója lehettem. Ezt az utat választottam. Bevallom, azért is, mert reálisan nézve 1996 után a világversenyeken a győzelemre már nem nagyon, inkább csak a bronzra lett volna esélyem, ami nem motivált különösebben.
– 2000-ben mégis kacérkodott a viszszatéréssel.
– 1999-ben nehéz helyzetbe került a szakosztály, elapadt az állami támogatás, a főszponzorunk is távozott, volt rá időm, hogy sportoljak, ami rám is fért, mert volt némi súlyfölöslegem. Gyorsan visszajöttek a régi érzések, lefogytam, megerősödtem, a télen saját költségemen ki is mentem Sevillába, a válogatott edzőtáborába, de amikor igazán komolyra fordult volna a dolog, akkor új feladatom támadt. Rendeződött a szakosztály anyagi helyzete, csak az utánpótlás gondjaira kellett megoldást találni. Sehogy sem értettem, hogy bár a miénk az egyik legerősebb klub, mégis, bárki foglalkozik a gyerekekkel, nem jönnek az eredmények. Ezért magam vettem át a feladatot, így lettem edző.
– A lánya is ekkor kezdett el kajakozni.
– Így van. Tamara addig úszott, de már régóta rágta a fülemet, hogy mikor jöhet végre kajakozni.
– A Csipes név nagyon jól cseng a kajak-kenuban, a szülők nyilván örömmel íratták be önhöz a gyerekeiket. De hadd gonoszkodjak kicsit: az évek alatt eresztett pocak nem árt a tekintélyének?
– Szerintem csak használ neki. Jobban néznék ki gizdán, hatvankilósan? Nem csinálok drámát néhány kiló pluszból, mert tudom, ha elkezdek sportolni, könnyen leadom. Eddig ötször lendültem neki a fogyókúrának.
– S miért nem mozog rendszeresen?
– Szeretem megadni a módját. Az nem az én világom, hogy van szabad fél órám, gyorsan futok vagy kajakozom egyet. Megvan ennek a szertartása. Lejön az ember a vízitelepre, elbeszélget a haverokkal, edzés után ismét van közös téma, jólesik beülni a szaunába, kicsit ejtőzni. Márpedig különösen ilyenkor, versenyidőszakban mindig van valamilyen feladat. Vagy edzést tartok, vagy utazni kell, vagy a hajókon kell valamilyen beállítást elvégezni.
– Fábiánné Rozsnyói Katalin zokon is vette, amikor megjegyezte, annyi előnye biztos van vele szemben, hogy az eszközhasználathoz tud személyes tapasztalaton nyugvó tanácsot adni.
– Miért, nem így van? Az elmúlt tíz, tizenöt évben is fejlődött a technika, de a negyven évvel ezelőttivel már össze sem lehet hasonlítani.
– Normalizálódott már a kapcsolatuk Kati nénivel?
– Erről is beszéltem már: nincs közöttünk kapcsolat. 2008-ban, amikor Kovács Katalin, Szabó Gabriella és Kozák Danuta úgy döntött, hogy nálam dolgozik, én törekedtem a jó viszonyra. Amikor találkoztunk, illedelmesen köszöntem, de miután harmadszorra sem méltatott válaszra, nem erőltettem a dolgot.
– Azt elismeri, hogy az említett három versenyző sokat köszönhet Fábiánnénak, ön tulajdonképpen kész csapatot vett át?
– Remélem, azt senki sem vonja kétségbe, hogy Tamara nemcsak a lányom, hanem a tanítványom is. Persze, már 2008-ban is jó kajakosok voltak, de mindannyian fejlődtek. Női kajakban húsz-huszonegy éves korban egy tehetséges versenyzőnek már illik eredményeket felmutatni. Danuta ebben a korban, három éve, három-négy másodperccel le volt maradva a Kovács, Janics, Benedek trió mögött. Ma ő a legjobb. Szabó Gabi 2008-ban egyesben idehaza döntőbe sem jutott, most már ő az ötödik-hatodik. Kati pedig, ha nem kap új ingereket, valószínűleg abbahagyja a kajakozást. Azzal ő is tisztában van, nem lesz újra huszonöt éves, de a londoni csapatból kihagyhatatlan.
– Nem lenne szerencsésebb, ha az összes menő kajakos egy csoportban készülne?
– Nem, szükség van a rivalizálásra.
– Férfiakkal nem szeretne foglalkozni?
– Ez egyelőre fel sem vetődik. Bőségesen elegendő a mostani feladat. Nem tudom, Katinak mi lesz a szándéka London után, de Danuta, Gabi és Tamara biztosan folytatja. 2016-ig közösen dolgozunk, messzebbre pedig nincs értelme tervezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.