(kinek fontos a tisztesség )

Kristóf Attila
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy ez a mondás, miszerint az ízlések és pofonok különbözők, minden körülmények között helytálló-e. A Fidesz kétharmados választási győzelmét követő idők azt látszanak bizonyítani, hogy erről szó sincs, a legeltérőbb ízlések képviselői osztogatják egymáséihoz kísértetiesen hasonló pofonjaikat balról és jobbról, mintha a kormány volna az a bizonyos anekdotabeli nyúl, amely ha sapka van a fején, azért érdemel büntetést, ha pedig nincs, akkor meg azért. A Fidesz sem az MSZP-nek, sem az LMP-nek, sem a Jobbiknak nem tudott a kedvére tenni. Maradéktalanul bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem lehet más a politika, mint ami, s ezt legpregnánsabban az MSZP farvizén evező, álszűz LMP bizonyította be.
Ebben persze nincs semmi meglepő, már Dávid Ibolya is hasonló – túl magas sarkú – cipőben sántikált. Inkább a szocialisták és a jobbikosok más-más irányból induló, de ugyanarra a célra összpontosított vádaskodásai adtak okot némi álmélkodásra, mivel néha úgy tűnt, mintha ezt a két kibékíthetetlennek vélt pártot egy bordában szőtték volna. Ezen semmit sem változtat, hogy ami a szocialistáknak erős volt, az a Jobbiknak gyenge, ami az MSZP-nek túlontúl, émelyítően édes, az a jobbikosoknak keserű. De a pofozási szándék semmiben sem különbözött.
Annyi biztos, a Fidesz szűk és meredek ösvényen közeledik célja felé, s ráadásul – mivel hatalmi elődjétől teljes homályt örökölt – meg-megbotlik egy-egy kiálló gyökérben. A sietségnek persze ez a piaci ára. Mi, kívülállók azt sem igen tudhatjuk, hogy az út eleje, közepe vagy a vége a legnehezebb. Ha jól figyelünk, a nagy sietségben észrevehetjük a kormány akadályelhárító taktikáját, amelynek technikájában olykor mi magunk is – akik kétségkívül jóakaratú és jóindulatú szemlélők vagyunk – felfedezhetünk némi hiányosságot. Egy-két dologra nem elegendő magyarázat az, hogy ahol gyalulnak, ott hullik a forgács. Addig persze nincs nagyobb baj, amíg az asztalos önmagát nem kezdi gyalulni. Az fájdalmas fejlemény lenne, s nagy örömet okozna az MSZP-nek és a Jobbiknak, nem kevésbé az LMP-nek, amely úgy csinál, mintha középső mivoltában senkinek sem lenne az ellentéte.
A Fidesz a változás meghirdetésével és következetes akarásával nagy fába vágta a fejszéjét. A nagy fa természetesen nehezen akar kidőlni, mivel nem csupán nagyra nőtt, de a gyökerei is mélyre nyúlnak. Egy társadalom szokás- és értékrendjét megváltoztatni anyagi felemelkedés nélkül, szinte lehetetlen. S ez teszi igazán szűkké azt az ösvényt, amelyen a Fidesz elindult, nem politikai ellenzékének harsánysága. Ráadásul, mivel a kormányzó párt az egész nemzet megújulását szorgalmazza, a „művelt”, ám roppant tájékozatlan és félretájékoztatott Nyugattal is hol csatáznia, hol egyezkednie kell. Cohn- Bendit és Vona Gábor nyilván nem árul egy gyékényen, de valamit mégiscsak árul. Amikor a Jobbik a magyar parlamentben lehazaárulózza a Fideszt, a vörös-zöld szocialisták pedig amott a kormányt Európához méltatlannak nevezik, egy urat szolgálnak, a kirekesztések és kompromisszumok urát. Szerintem a szűk és meredek ösvényen járni, és átjutni az akadályokon – az erőn, a határozottságon, a józan észen, szakértelmen és elkötelezettségen kívül még valami kell –: a töretlen, kikezdhetetlen tisztesség. Minden más ebből következik, a hűség, a bátorság, a szerénység, a szolidaritás. Ha a tisztességen, az önzetlenségen, a becsületen rés támad, minden szándék és erőfeszítés hasztalan. Hogy erre ismét és ismét figyelmeztetni kell-e a hatalmon lévőket, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.