Lejárt lemez

Lukács Csaba
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia, úgy tűnik, tíz-tizenöt évet visszaugrott az időben az elmúlt napokban, hiszen a legsötétebb funari időket idézi az, ami Kolozsváron és a bukaresti parlamentben az elmúlt napokban történt. Kezdődött az egész a kolozsvári Mátyás-szobor felirata körüli kálváriával. Fadrusz János leghíresebb alkotása nélkül a kincses várost nehéz elképzelni, és ezt tudják a románok is. Ezért, ha a szobrot nem tudják is eltávolítani, legalább nekik tetsző magyarázatot tesznek mellé.
„A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a legyőzhetetlen Moldva ellen indult” – írta valamikor a román történész, Nicolae Iorga, és ezt a mondatot még a hírhedt Gheorghe Funar polgármester idején rakták ki a szobor talapzatára. A szoborcsoport felújításához a magyar kormány négyszázezer euróval járult hozzá, hogy aztán éjjel, fű alatt ez a mondat is visszakerüljön, ezúttal a földhöz rögzített réztáblára. Hiába találták ki a magyarok, hogy virágokkal fedik el a táblát, a rend szigorú őrei még a magyar nagykövetet is rendreutasították, amikor megpróbált csokrot tenni a feliratra.
És ez csak egy az utóbbi idők magyarellenes megnyilvánulásainak sorában. Ismeretlen tettes két napon belül ellopta a magyar feliratot is tartalmazó ötnyelvű üdvözlő táblák egyikét. Funar idején tizenkét nyelven, még kínaiul is kiírták, hogy üdvözlik a látogatót Kolozsváron, de a magyar szövegre már nem volt hely a hatalmas pannón. Elgondolkodtató, hogy Romániában mekkora politikai hisztéria lett a székelyföldi brüsszeli képviselet irodájának megnyitása kapcsán. Akadt olyan román politikus, aki egyenesen Székelyföld létezését vonta kétségbe (nyilván életében nem hallott Orbán Balázs monumentális munkájáról, A Székelyföld leírásáról, sőt a szocializmus idején is létező Maros–Magyar Autonóm Tartományról sem), egy másik pedig az Európai Parlament alelnökétől, Tőkés László képviselőtől vonná meg a magyar állampolgárságot. Lényeges viszszalépés az is, hogy az elmúlt napokban a bukaresti képviselőházban csendben elfogadták azt a Giurgiu-féle javaslatot, amely a földrajz és a történelem magyar nyelvű oktatását lehetetleníti el újra.
Nem tudom, mi az oka az utóbbi időben felerősödött magyarellenes hullámnak, de valamiért sikerült visszahozni a kilencvenes évek közepére jellemző hangulatot. Ráadásul előzmények nélkül, hiszen a magyar–román államközi kapcsolat az elmúlt egy évben kifejezetten jónak volt nevezhető, keleti szomszédunk szó nélkül vette tudomásul a magyarok könnyített állampolgárságát lehetővé tevő jogszabályt, és a nemzeti összetartozás napja miatt sem jelezte rosszallását.
Az elmúlt napok eseményeit összegezve azt gondoltuk, ez már rég lejárt lemez, de ezek szerint van igény erre a produkcióra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.