Lelombozva

MN
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bálványfa (Ailanthus altissima), közismertebb nevén: ecetfa. Dohos öreg udvarok fás szárú növényeként hősiesen tör a fény felé, három-négy emelet magasságúra megnyúló, kopasz törzse jelentéktelen lombot növeszt. A képünkön látható példány nem a sanyarú sorsú ecetfák közé tartozott, amelynek magvát egy pesti gangos bérház belsejébe röpítette a szél, e szép növésű, vastag törzsű ecetfa a kies budai Horvát-kert sarkán hajtott ki, valamikor a múlt század dereka táján. Csemeteként talán látta Budavár ostromát 1945 telén, a törzse vastagságából ítélve már biztosan megélte a háború utáni újjáépítést az Attila úton, majd szörnyülködhetett a 60-as években a 14 emeletes OTP-ház felhúzásán a Philadelphia kávéház helyén. Azóta állja útját ez az otromba és ostoba építmény a budai hegyek felől érkező friss szélnek, amely elfújhatná innen az alagút torkolatánál felgyülemlő port és benzinfüstöt. Ezt is túlélte a krisztinavárosi délceg ecetfa, terebélyes lombja segített megszűrni a fekete gumikormot, zöld levelei friss oxigént is készítettek tavasztól őszig. Addig, amíg a városi kertészek el nem kezdték csonkolgatni a hetvenéves fát. Évről évre, szisztematikusan visszatértek a motorfűrésszel, ágról ágra haladtak, amíg csak egy kis lombja maradt . Tavaly már nem hajtott ki, az idén tavasszal is csak a feketéllő törzsét és néhány égnek meredő karját láthatja az öreg fának, aki erre jár. Igazán illik a mögötte lévő, ember alkotta építészeti „remekműhöz”. (L. E.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.