Mladics makacskodik

Mindössze fél óráig tartott tegnap Ratko Mladics újabb kihallgatása a belgrádi különleges bíróságon. A vádlott a vádiratot nem vette át, azonban megállapították, hogy nincs akadálya kiszolgáltatásának.

Sebestyén Imre
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mladicsra keresztelnék falujukat. Lázárföld (Lazarevo) lakossága aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy településüket Mladicsról, a „szerb nemzet hőséről” nevezzék el. Ha ezt nem fogadják el, akkor legalább az az utca viselje a nevét, ahol a boszniai szerb parancsnokot elfogták. Tagadják, hogy a faluból bárki is elárulta volna Mladics rejtekhelyét. Közben hivatalosan is közölték, hogy nem polgári bejelentés alapján jutottak a vádlott nyomára, tehát senkinek sem jár a tízmillió eurós vérdíj.


Kiadható Mladics tábornok – közölte tegnap Milos Szaljics, a tábornok ügyvédje. Így az eddigi tervek szerint egy hét múlva Hágába kerül, ahol egy 15 négyzetméteres cella várja. A szakértők szerint valószínűleg a legsúlyosabb – életfogytiglani – börtönbüntetésre ítélik. Serge Brammertz közben bejelentette, horvátországi bűncselekményekkel bővülhet a vádirat. A hágai főügyész szerint az is elképzelhető, hogy összevonják Mladics és a 2008-ban elfogott Radován Karadzsics pereit.
Délelőtt a különleges bíróság épületében fogva tartott Mladicsot meglátogatta felesége és fia. A családfőt enyhébb szélütés érte, ezért szeretnék kórházi gyógykezelésre küldeni, ám csak orosz orvosokat engednének hozzá. Csütörtök este kisebb tüntetések voltak Újvidéken, Belgrádban és Lázárföldön. A készültségbe helyezett rendőrség a szerb fővárosban keményen fellépett, s feloszlatta a néhány száz fős tömeget. Újvidéken azonban elfajult a „hazafias” megmozdulás. Az agresszívan fellépő tüntetők – számuk az ezret sem érte el – a Demokrata Párt székházánál megütköztek a rohamrendőrökkel. Többen megsérültek, mintegy húsz tiltakozót őrizetbe vettek. Lázárföldön a helybeliek dühükben a sajtó képviselőire támadtak rá. Erről a faluról tudni kell, hogy boszniai telepesek lakják, tehát Ratko Mladicsnak rokonai élnek itt. A rendőrség szerint Szerbiában a biztonsági helyzet stabil, s gyülekezési tilalmat rendeltek el. A radikálisok azonban nagyobb megmozdulásokat terveznek vasárnapra. Mladics letartóztatása kapcsán óva intett Szerbia gyors európai uniós felvételétől két vezető német diplomata, Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke és Wolfgang Ischinger, az EU volt koszovói megbízottja is. A szerb Blic szerint egyébként Mladics állítólag fizikai munkásként dolgozott egy EU támogatásban is részesülő építkezésen, amelyet maga Tadics államfő is meglátogatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.