Negyvenmilliárd az MNB vesztesége

Csaknem 30 milliárd forintot kellett átutalni a költségvetésből a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) – hangzott el a jegybank tegnapi sajtótájékoztatóján. Simor András, az MNB elnöke szerint példásan jól gazdálkodtak 2010-ben.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 41,5 milliárd forintos veszteséget termelt a jegybank 2010-ben – mondta a tavalyi év gazdálkodásáról szóló jelentésük bemutatásán Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Tájékoztatása szerint a költségvetésből 29 milliárd forintot kellett juttatni az MNB-nek a kiegyenlítési tartalék pótlására, ami március 31-ig meg is történt. Simor András a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy „ez elméleti veszteség”, akkor változna valódivá, ha a kiegyenlítési tartalék által érintett értékpapírokat eladnák, a pótlást azonban erre a „nem realizált veszteségre” is előírják a jogszabályok. A 41 milliárdnyi általános veszteséget a jegybank eredménytartaléka fedezte, a költségvetésből így erre nem kellett külön térítést nyújtani. Példamutatóan felelős gazdálkodást folytatott az MNB – jegyezte meg a sajtótájékoztatón a központi pénzintézet első embere. Állítását azzal indokolta, hogy jelentős megtakarításokat sikerült elérni az elmúlt két évben a működési költségek terén például az informatikai kiadások leszorításával. Az MNB felügyelőbizottsága távolról sem osztja Simor véleményét, a testület tagjai a közelmúltban több elmarasztaló határozatot is elfogadtak a jegybank gazdálkodásával kapcsolatban. Az egyik határozat azt mondja ki, hogy az arculatváltás felesleges volt, túlzott költségeket vont maga után, így felmerül a jogsértés gyanúja. Egy másik ilyen dokumentumban az áll, hogy a felügyelőbizottság értelmetlennek és kockázatosnak tartja a szervezeten kívüli tanácsadók alkalmazását. (Mint ismert, az MNB Gyurcsány Ferenc és az SZDSZ volt tanácsadójának, Braun Róbertnek a cégét szerződtette kommunikációs tanácsadói feladatok ellátására.) – Mindkét elmarasztaló határozatról múlt hét pénteken született papíron döntés, az éves jelentésről holnapután lesz a szavazás – összegezte a Magyar Nemzet kérdésére egy forrásunk. A vizsgálatot folytató testület azt is kifogásolta, hogy a jegybanknál a működési költségek lefaragása nem a bérek csökkentéséből, hanem leépítések révén valósult meg. A vezetők átlagkeresete a jegybanknál – derült ki Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnökének korábbi tájékoztatójából – elérte az évi 22 millió forintot, de előfordult az évi 55 millió forintos jövedelem is, továbbá nem alkalmazták a költségvetési pénzből gazdálkodó szervezetekre előírt havi kétmillió forintos bérplafont. Mivel a jelentés az Országgyűlés számára készült, a képviselők döntenek arról, milyen következményei lesznek a megállapításoknak.
– Sem a jegybanki értékeket, sem a színvonalat nem tükrözte, így nem támogatta a hitelességet az MNB régi arculata – indokolta a tegnapi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Simor András, miért volt szükség a logó lecserélésére. Mint mondta, az „alapos márkakutatás”, húsz új logóterv készítése és az arculati kézikönyv 28,5 millió forintba került. A gyártási költségek (névjegycsere, levélpapír, új táblák) 17 millió forintot emésztettek fel, így jön ki a sajtóban emlegetett 46 milliós ráfordítás. – Az MNB 2010-ben összesen 316 millió forintot költött kommunikációra, csaknem 37 millióval többet, mint egy évvel korábban – ismertette lapunk érdeklődésére Simor András, aki azt is hozzátette, hogy az előző évekhez képest ez a ráfordítás alacsonyabb. – Örülök annak, hogy negatívról stabilra változtatta az ország besorolását az egyik hitelminősítő. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjenek a finanszírozás költségei – jegyezte meg újságírói kérdésre a jegybankelnök. Szerinte ez a döntés a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram iránti bizalom megelőlegezése, a hitelminősítők úgy látják, hogy az ország „képes lesz végrehajtani a programokat”. – Kemény fába vágta a fejszéjét a kormány, reméljük, hogy sikeres lesz – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.