Nem ismerjük a Széll Kálmán-tervet

A magyar felnőttek fele tud csak legalább egyet említeni a Széll Kálmán-terv egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseiből: a válaszadók átlagosan 1,6 tervezetet nevesítettek a 16-ból. Legtöbben a közgyógyellátás átalakítására – amely nem volt igazán hangsúlyos eleme a csomagnak –, illetve a korrupcióellenes intézkedésekre emlékeztek.

Munkatársunktól
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag feletti arányban ismerték a diplomások a gyógyszergyártói adó emelését, a nemzetközi referenciaárazást és a generikus program felgyorsítását, míg az idősebbek a koleszterinszint-csökkentők tb-támogatásának esetleges mérséklésére vonatkozó tervekről és a beteg-együttműködést preferáló gyógyszerár-támogatási rendről tudtak beszélni. Az UBM Medica Magyarország Kft. és az Ipsos Zrt. villámkutatást végzett májusban, amelyben megvizsgálta a lakosság és az egészségügyben dolgozók ismereteit és véleményét a Széll Kálmán-terv egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseiről.
A két nagy párt – a Fidesz és az MSZP – szavazói körülbelül ugyanolyan arányban, míg a Jobbik szimpatizánsai a legkevésbé tájékozottak a konkrét intézkedésekről. Érdekes, hogy az egyes terveket közel azonos arányban utasítják el az MSZP-sek és a jobbikosok. Az LMP szavazói a számukra vélhetően kevésbé fontos intézkedéseket – például a koleszterinszint-csökkentők támogatásának mérséklését – átlag alatti arányban ismerik.
Az egészségügyben dolgozók nagyobb arányban tudnak az intézkedésekről, s határozottabb véleményük is van róluk – kevesebben adtak „egyet is ért meg nem is” választ –, valamint kevésbé elutasítóak, mint a lakosság. Az ágazati dolgozók az egy gyógyszerben két hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények és a koleszterincsökkentők tb-támogatásának csökkentéséről, illetve az orvoslátogatói díj emeléséről hallottak legnagyobb arányban.
Érdekes, hogy az orvosok igencsak elítélik a gyógyszergyártókat sújtó megszorításokat. Legkevésbé a kombinációs szerek tb-támogatásának csökkentésével, az orvoslátogatói díj és a gyógyszergyártói adó emelésével értenek egyet. A gyógyszergyártókkal köztudottan intenzívebb kapcsolatban álló pszichiáterek támogatják legkevésbé az orvoslátogatói díj és a gyártói adó emelését, míg a gyermekorvosok több mint 50 százaléka közömbös vagy egyetért vele – olvasható a kutatás összegzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.