Olasz ostromállapot

Zord Gábor László
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszterelnöki botrányok, a kormányképességet fenyegető belpolitikai viszonyok, külpolitikai kudarcok és az utóbbi évtizedben körvonalazódó, nemzeti ambíciókat megkérdőjelező geopolitikai kihívások közepette „ünnepli” Olaszország egységének 150. évfordulóját. Miközben még most is fel-fellángol az olasz identitásról szóló vita, a kényes helyzethez illő roppant óvatosságról árulkodott, hogy a legfőbb római ceremóniát éppen a köztársaság kikiáltásának 65. évfordulójára időzítették a hónap elején.
Bár a fősodrú média figyelme elsősorban Silvio Berlusconira koncentrál, mert az ő nő- és korrupciós ügyei – bulvárjellegük miatt – tarthatnak számot nagy közönségre, az események messze túlmutatnak személyén, bármennyire is kirívó legyen az. A botrányok ugyanis jórészt elfedik azt a tényt, hogy az Európai Unió egyik olyan tagállamáról van szó, mely relatív befolyásának növelésére tört, s önálló kezdeményezésekkel élt az elmúlt időszakban. Vagy legalábbis – pontosíthatnánk – igyekezett volna jobban kihasználni azokat az adottságokat, melyek miatt a múltban inkább kikerülhetetlen kényszerek hatottak rá. Földrajzi elhelyezkedése például nem sok választást hagyott a jugoszláv háborúk idején a kilencvenes években, nyugati intervenciós bázissá kellett válnia.
Éppen ez a lecke ösztönözte arra az olasz vezetést, hogy az évtizedekig meghatározó és kézenfekvő euroatlanti ösvényen kívül egyre határozottabban kutasson alternatív-kiegészítő partnerek után Európa keleti és déli határvidékén. Persze az ország történelmét ismerve nincs új a nap alatt, de az orosz, török, líbiai (tunéziai) kapcsolatok megerősítése, elsősorban az energiaellátás diverzifikációját és a migráció kezelését célzó stratégiai paktumok megkötése igazolta, hogy a ma Olaszországa a Washingtonban és Brüsszelben rajzolt, egyedül üdvözítőnek kikiáltott koordinátarendszeren kívül is tud gondolkodni.
Most úgy tűnik, e fölött a kísérlet fölött kondul meg a lélekharang. Ahogy egyre szorul a hurok Berlusconi körül (önkormányzati választások, nukleáris népszavazás és Battista kiadatási kérelmének kudarca), úgy inog meg a nevével fémjelzett – az 1946 utáni olasz mércével mérve példátlan – politikai rendszer is. Márpedig ha a konszolidációt dezintegráció és marakodás követi a belpolitikában, a külpolitika koherenciája is könnyen odaveszhet éppen akkor, amikor arra nagy szükség lenne. Gyökeres átalakulások sora zajlik az arab Mediterráneumban, s vele együtt menekültáradat zúdul Olaszországra, az EU déli bástyájára. A Kadhafival kötött 2009-es történelmi egyezség, a kormányfő személyes sikere – a főként szicíliai bázisokról megvalósuló
NATO-beavatkozással – úgy vált semmivé, mintha sohasem lett volna. A kérdés most az, hogy miután a Földközi-tengeren elvesztette a kezdeményezést, a Berlusconi utáni Olaszország képes, illetve hajlandó lesz-e továbbvinni keleti törekvéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.