Panyenkázás

F E H É R E N  F E K E T É N

Deák Zsigmond
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történet 1.: pár éve egy nemzetközi teremfocitornán sportújságírók alkotta csapatunk a német jogászválogatottal vívott ádáz csatát, amely 2-2-s rendes játékidőt követően büntetőrúgásba torkollott. Ekkor egyik játékostársam így szólt: „Rúgjuk mi hárman ballábasok, keresztbe a bal felsőbe, mert a kapusuk mindig elvetődik laposan, általában jobbra.” Ráálltunk, először egy másik kollégám küldte a labdát a „megadott címre”, másodszor jómagam, aztán egy német bakit követően jött az ötletgazda, nekifutott, majd a megint eldőlő kapus felett bokából lágyan a léc alá emelt. Hetesből, kispályán „panyenkázott”!
Történet 2.: Blasz-négyben játszó barátom – az előző példabeszéd első büntetőjének értékesítője – mesélte, hogy 0-1-re álltak az aktuális bajnok ellen a 45. percben, amikor 11-eshez jutottak. Mivel egyik csapattársuknak akkor született gyermeke, ő lőhette azt. Lazán nekifutott, de a helyén maradó hálóőr belsővel lekezelte középre tartó gurítását. A játékvezető viszont újrarúgatta büntetőt, ekkor jött a „panyenkázás”, de a kapus most sem vetődött el, így unott arccal a mellére vehette az emelést. Csak érdekességképpen a végeredmény: 0-7…
Minden futballszerető embernek akad hasonló meséje akár magasabb, nemzetközi szintről is, lásd például Totti 2000-es Eb-elődöntős, Zidane 2006-os vb-döntős találatát, vagy tavaly a dél-afrikai világbajnokságon az uruguayi Abreu Ghánának lőtt tizenegyesét. A lényeg, hogy Antonín Panenka napra pontosan harmincöt éve, 1976. június 20-án, a Csehszlovákia–NSZK Európa-bajnoki fináléban iskolát teremtett. S az is látszik, hogy ennek az iskolának azóta akadtak jó és rossz tanulói egyaránt, s ez így marad, amíg a labda gömbölyű. A „panyenkázásban” az a szép, hogy ha sikerül, elvégzője a legnagyobb király, ha viszont nem, akkor köznevetség tárgya lesz. Középút nincs.
Hatalmas tévedésben él, aki szerint elég egyszerűen, vagányan alápörgetni a labdának. Panenka, a hetvenes–nyolcvanas évek 59-szeres csehszlovák legendája elmondása szerint két éven keresztül gyakorolta a végrehajtást. Motiváció gyanánt sör-csoki versenyt vívott klubja, a Bohemians Praha kapusával, Zdenek Hruskával. Utóbbi többször védett, mint amenynyi gólt kapott, így Panenkának fogyott a türelme és a zsebpénze. Éjszakákat virrasztott át, mígnem kiötlötte a „panyenkázást”, amit aztán tökélyre fejlesztett. Olyannyira fordult a kocka, hogy abba kellett hagyniuk a gyakorlást, mivel a Hruskától kapott sok sörtől és csokoládétól hízásnak indult…
A védjegyének számító tizenegyest először egy barátságos mérkőzésen, majd pár hazai bajnokin próbálta ki, aztán „jegelte”. Két hónappal az Eb előtt határozta el, hogy ha a kontinensviadalon büntetőre lesz lehetőség, így rúgja. Mint mesélte, szerencséje volt, hogy akkoriban még nem küldtek kémeket a rivális edzéseire, így a német Sepp Maiernek, a kor talán legjobb kapusának fogalma sem volt arról, mire számíthat. Az elképesztő az egészben, hogy a bajuszos cseh(szlovák) vitézt az sem tántoríthatta el szándékától, hogy ez a bizonyos tizenegyes az Európa-bajnoki címről döntött. Százszázalékos biztonsággal végezte el feladatát, dinamikus mozgásával, lendületével, szemkontaktusával alaposan becsapta Maiert, aki balra dőlt, miközben a labda középen a hálóba hullott.
A diadal hőse decemberben ünnepelheti 63. születésnapját, jelenleg a Bohemians 1905 elnöke. Tizenhét esztendőt töltött a prágai zöld-fehér klubban, csak harminckét éven és ötven válogatottságon túl mehetett „nyugatra”, de nem messze, Bécsbe, s színeket sem váltott, hiszen a Rapid Wien szerződtette. Bajnoki címeket, kupát nyert itt, s bejutott az 1985-ös KEK-döntőbe, csereként kapott szerepet az Everton elleni 3-1-es vereségben. Egy szabadrúgását az elmúlt harminc év legszebb góljának választották Ausztriában, noha nem is „panyenkásan” végezte el.
Tudjuk, ki sarkazott vagy ki ollózott először gólt a labdarúgás története során, esetleg kihez fűződik a biciklicsel ötlete? Nem. Pedig ezeket az „elemeket”, mint a tornában, nyugodtan elnevezhették volna kitalálójukról. Panenkának pontosan harmincöt éve megadatott ez a tisztesség, nem véletlenül lóg a képe a prágai Arany Tigris kocsma falán. Hrabaléval együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.