Szigorítanák a fegyvereladásokat

A fegyvereladások szigorítását javasolja az amerikai kongreszszus három demokrata szenátora, akik szerint a Mexikóban évente lefoglalt lőfegyverek legalább hetven százaléka az Egyesült Államokból származik. Tavaly és 2009-ben például a hatóságok összesen 29 284 ilyen eszközt koboztak el, ezek közül 20 504 az északi szomszédtól került Mexikóba.

Grimm Balázs
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három demokrata szenátor – Dianne Feinstein, Charles Schumer és Sheldon Whitehouse – jelentést és intézkedési tervet készített az amerikai kongresszusnak, mert a Mexikóban lefoglalt fegyverek túlnyomó többsége az Egyesült Államokból ered – adta hírül a CNN. A tanulmány többek közt idéz egy 2009 júniusában készült jelentést. Eszerint 2004 és 2008 között a mexikói hatóságok által lefoglalt és nyomon követett fegyverek 70 százaléka az Egyesült Államokból származott. Ennek 39 százaléka Texasból, 20 Kaliforniából, tíz pedig Arizonából érkezett (a maradék egy százalékról nem tudni). A sors fintoraként több Mexikóban tevékenykedő amerikai szövetségi ügynököt is a hazájából származó fegyverrel öltek meg. A leghíresebb közülük talán Jaime Zapata, a szövetségi bevándorlási és vámhivatal munkatársa, akit februárban a Zetas kartell tagjai lőttek le Mexikóvárosnál.
A szenátus honlapján megtekinthető 28 oldalas dokumentum több pontból álló intézkedéscsomagot javasol, ezek mindegyike a fegyvereladások szigorítását és nyomon követésének kiterjesztését szorgalmazza.
Felipe Calderon mexikói elnök 2006. decemberi hivatalba lépésekor hirdetett harcot a drogbandák ellen. Ezzel elszabadult a pokol, a visszafogott hivatalos becslés szerint a katonasággal, rendőrökkel való összecsapások és a bandák egymás közti leszámolásai 34 612 életet követeltek mostanáig. A gyilkosságok száma ráadásul emelkedőben van Mexikóban, tavaly például az előző évhez képest hatvan százalékkal nőtt, 9616-ról 15 273-ra.
Egy korábbi rendelet értelmében 1994-től tilos volt Mexikóba fegyvereket exportálni, a tilalmat 2004-ben feloldották. A helyzetet nehezíti, hogy a világ legnagyobb drogpiaca az Egyesült Államok, ahová a 2001. szeptember 11-i merényletek óta sokkal nehezebb bejutni tengeri és légi úton, mint korábban. Washington rengeteg pénzzel és eszközzel támogatja déli szomszédja küzdelmét a drogkartellek ellen. A mexikói hatóságok tavaly és 2009-ben összesen 29 284 fegyvert foglaltak le, ebből 20 504 származott az északi szomszédtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.