Szoboravatás a lengyel fővárosban

Fábián Gyula
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma Varsó egyik díszterén felavatják Esterházy János gróf szobrát, magyar szobrászművész alkotását, amelyen részt vesz Kövér László házelnök. Az Európai Unió elnöki tisztségét júniusban adja át hazánk Lengyelországnak: reménységgel, bizakodással, abban a hitben, hogy az unió államai megelégedéssel hagyják jóvá országunk kezdeményezéseit az együttműködés erősítésében. A lengyel példa azt bizonyítja, hogy a két ország közötti együttműködés jóváhagyás az emlékműavatás, a közös történelmi feladatvállalás megerősítéséért.
Nemcsak a huszadik század, hanem az elmúlt ezer év magyar történelmének is az egyik legnagyobb politikusa és mártírja volt – írta Duray Miklós Esterházy Jánosról, és ezt az elismerést erősítette meg Lengyelország, amikor szobrot emeltetett egy igazi európai államférfi emlékezetére, aki életével szolgálta a közös történelmi sors igaztalan ítéletét. Az együttműködés az élet értelmében a háborús idők megpróbáltatásai között, a nagyobb veszedelembe került másik nép érdekében olyan tett volt, amelyért az életét kellett áldozza. Lengyelek, szlovákok, bajba jutott zsidók, magyarok menekítése a hitleri haláltáborokba hurcoltatás elől, ezt az önveszélyes feladatot teljesítette teljes meggyőződéssel, de ezt az önfeláldozást egyesek soha nem ismerték el. Most az európai figyelem a lengyel példa nyomán újra megvilágítódik, mert az unió országai számára szükséges, hogy az egykori kiemelkedő személyiségek cselekedetei, akik éppen a közös megbékélés szellemében munkálkodtak, ne legyenek elfelejtettek.
Az emlékmű megalkotását felkérésre egy magyar szobrászművész, Blaskó János vállalta, aki úgy szólt a megbízatásról, hogy nagy megtisztelés volt számára az egyetemes magyar múlt kimagaslóinak körében Esterházy Jánosról emlékezni.
– Nagy adósságaink maradtak, mert sokan vannak az érdemesek, és még mindig sokan hiányoznak az elismerést nyertek, őt, a mártírsorsot vállalót is azok között hordoztam magamban. Életútját még behatóbban kellett felidézzem magamnak, hogy azután a kész alkotás látványa gondolkodtassa az embereket. Visszatekintettem elmúlt éveim megbízatásaira, ebben saját terveim alapján az elkészült munkákra, azt éreztem, minden felavatott és megalkotott szobromban múltunkat igyekeztem szolgálni. Erdélyben a székelyudvarhelyi szoborpark, majd egy-egy templomkertben az ott született történelmet hordozó személyek megformálása szavak nélkül bizonyítják, hogy elődeink a maguk helyén milyen megbízatásokat teljesítettek népért-nemzetért. Esterházy János kimondhatatlan szenvedésekkel, megbántásokkal és megaláztatásokkal megterhelt életet hordozott. Szenvedő ember volt. Ugyanakkor tettei, a bajbajutottakért való kiállásai emelik őt mások fölé, és ezt tartottam én a magam számára megvalósító célnak.
Szólaljanak a szobrok a maguk nyelvén a látogatókhoz, nézőkhöz, emlékeztessenek és gondolkodásra késztessenek – közelítem valahogyan az emlékművek üzenetét. Meggyőződésem, hogy Esterházy János emlékműve is ezt hordozza. A lengyel főváros és az egész ország új magyar értékkel gazdagodott, a két nemzet közös történelmi jelképeinek sora bővült, a közös barátság erősödött, és mindez az Európai Unióért történő felelősségvállalás szellemében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.