Tarka kép a magyar infláció üteméről

Hírösszefoglaló
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg lassult az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban a bázishatások és a forint ereje miatt – vélték a szerdai adatismertetés előtt az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni felzárkózó piaci elemzők. Egyes citybeli vélemények szerint azonban az inflációs ütem az élelmiszer- és az energiaárak emelkedése miatt később várhatóan újra gyorsul, és jövőre is még a háromszázalékos cél felett lesz. Ez ugyanakkor nem konszenzusos előrejelzés Londonban, és nincs egyetértés az elemzők körében az MNB várható kamatpályájának irányáról sem. A City elemzői közösségében ugyanakkor többen is felhívták a figyelmet, hogy a korábbi ársokkok most már maginflációs szintre is kezdenek átszűrődni. A múlt havi magyar inflációról prognózissal szolgáló kilenc nagy citybeli ház – UBS, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch Global Research, Barclays Capital, Morgan Stanley, 4cast, Capital Economics, RBC Capital Markets – elemzői 4,2–4,5 százalék közötti előrejelzéseket adtak. A májusra szóló prognózisok átlaga 4,4 százalék.
A sáv felső szélén van a 4cast előrejelzése, amely 4,5 százalékos éves összevetésű és 0,7 százalékos havi inflációt valószínűsít májusra. A cég szakértői ugyanakkor azon véleményüknek adtak hangot, hogy május hagyományosan a legkiszámíthatatlanabb hónapok egyike a feldolgozatlan élelmiszerek árának szempontjából. Az elmúlt években a feldolgozatlan élelmiszerek hozzájárulása a havi összevetésű inflációhoz rendkívül széles sávban, 0,3–0,8 százalékpont között mozgott, így az esetleges meglepetés a teljes kosárra számolt infláció esetében most is beépült a rendszerbe – fogalmaztak a 4cast elemzői. A ház szerint a májusi adatsor ismertetése után ezért különösen fontos lesz mélyen a részletes inflációs számok mögé nézni az inflációs helyzetről alkotott idő előtti következtetések levonása helyett.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci szakértői szintén 4,5 százalékos éves inflációt jósolnak a múlt hónapra. A várt lassulást a ház szerint elsősorban a szabályozott árú energiahordozók körében érvényesülő bázishatások okozták. A JP Morgan elemzői szerint a magyar jegybanki alapkamat a mostani 6,00 százalékról 2011 végére 6,25 százalékig, 2012 végére 6,75 százalékig emelkedik. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport szakértőinek előrejelzése a sáv alján van: a ház 4,2 százalékos éves inflációt vár májusra. A cég szerint a lassulást a belépő bázishatások mellett a tartósan erős forint is valószínűsíti. Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni elemzői 4,3 százalékos májusi tizenkét havi inflációt jósolnak. Előrejelzésükben megjegyezték, hogy a forint jelenleg a 265–270-es euróárfolyam-sáv alján mozog. A ház nem tartja kizárnak, hogy az MNB-nek még az év vége előtt akár kamatcsökkentésre is lehetősége nyílhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.