Terror 1919-ben

Ki irányította a vörösterrort? Mi motiválta a különítményeseket? Ezekre a kérdésekre is válaszol csütörtökön a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Addig nem ismert méretű szenvedéssel és borzalommal járt az első világháború. A világégés azonban nemcsak a katonai és gazdasági erőket, hanem a társadalmak erkölcsét is felemésztette. A háborús vereség pedig nemcsak kapitulációhoz és megalázó békefeltételekhez vezetett, hanem politikai forradalmakhoz és társadalmi összeomláshoz is. Közép- és Kelet-Európában egymás után döntötték le trónjukról a Romanovokat, a török szultánt, a Hohenzollern-házat és a Habsburg-dinasztiát. A keleten 1917-ben megjelenő bolsevizmus és a nyomában járó vörösterror felütötte fejét a vereséget szenvedett országok közül Magyarországon is, és az Oroszországban ismert ellenforradalmi megtorlás sem maradt el.
A marxista–leninista ideológia a forradalom természetes velejárójának tekintette a tömeges terrort. A gyakorlati alkalmazás nem váratott magára sokáig: 1917 decemberében alapította meg Feliksz Dzerzsinszkij a Csekát, az NKVD és a KGB elődjét. A szovjet vörösterrort hivatalosan 1918. szeptember 3-án jelentette be Lenin, mivel pár nappal korábban merényletet kíséreltek meg ellene. „Elrettentő példa kell. Föl kell akasztani, hogy lássák az emberek, legalább száz kulákot, pénzeszsákot” – adta parancsba a forradalom vezetője.
Salamon Konrád történész (ELTE BTK) a vörösterror eszmei hátterét összefoglaló, a Rubiconban megjelent írásában idézi Lenin koncentrációs táborok felállítására vonatkozó sorait és Zinovjev beszédét, amelyben ez áll: „Csak úgy győzhetjük le ellenségeinket, ha megvan a magunk saját szocialista terrorja.”
„A vörösterror a hatalomra jutott proletár osztály elszánt, erőszakra is kész akaratának intézményes formája” – ezt már Lukács György írta 1919-ben, amikor igazolni próbálta az év tavaszán puccsal hatalomra jutott, szovjet példát másoló Tanácsköztársaság politikai alapon gyakorolt erőszakát. Maruzsa Zoltán történész (ELTE BTK) azonban korábbra megy vissza. Állítása szerint a magyarországi forradalmi erőszak első áldozata gróf Tisza István egykori miniszterelnök volt, akit 1918. október 31-én gyilkoltak meg. A jogállam szándékos lerombolása vezetett oda – mondja –, hogy a háborús szörnyűségek, a szélsőséges politikai nézetek és a kétes egzisztenciák összekeveredéséből a forradalmi terror veszélyes elegye keletkezett.
A Tanácsköztársaság első, 1919. március–áprilisi rendeletei között határozott a statáriumról és a politikai ítéleteket hozó forradalmi törvényszékek felállításáról. Hogy az országot „áterőszakolhassák a kommunizmusba”, a proletárdiktatúra magyarországi működtetői is szerveket és szervezeteket alapítottak a megfélemlítés céljából. 1919. március 26-án hozták létre Jancsik Ferenc vezetésével a Vörös Őrséget, amely a Tanácsköztársaság karhatalmi rendőrsége volt, politikai osztályát pedig Korvin Ottó vezette. (Érdekesség, hogy a kommün bukása előtt néhány nappal Rákosi Mátyást bízták meg a széteső Vörös Őrség újraszervezésével.)
Április 20-án szervezték meg a Front Mögötti Bizottságot, amelynek élén a teljhatalommal felruházott Szamuely Tibor állt. Cserny József Lenin-fiúk nevű terrorcsoportja – amely csak a Kommunisták Magyarországi Pártjától fogadott el parancsokat – a Batthyány-palotában rendezkedett be, amelyre felírták: „A forradalmi kormányzótanács terrorcsapata.” 1919 nyarán a proletárdiktatúra már politikai túszokat szedett, és rendszeres volt a megölt politikai ellenfelek holttesteinek Dunába dobása is. A Tanácsköztársaság első napjától jellemző kilengések és túlkapások mellett legalább annyira hétköznapi jelenség volt a tudatos és szervezett terror.
Az országszerte önkényeskedő húsz fővárosi és vidéki kommunista terrorcsoport tetteivel szemben a központi hatalom elnézőnek bizonyult. A Lenin-fiúkat ugyan hivatalosan feloszlatták, de Kun Béla szárnyai alatt tovább alkalmazták őket mint politikai nyomozókat. Vezetőjük, Cserny József nemcsak vadállati ösztöneiről, hanem a polgársággal szembeni osztálygyűlöletéről és bizonyos rasszista nézeteiről volt ismert. A többek között a Duna menti, Sopron megyei ellenforradalmat, valamint a dunántúli vasutassztrájkot leverő Szamuely pedig ezt mondta győri beszédében: „aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Most szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát!”
Bár Kun Béla 1932-es visszaemlékezésében úgy vélte, hogy „a forradalmi terror sajnos nem volt szervezett”, Váry Albert főügyész 1921-ben mégis összesen 590, a forradalmi törvényszék által elrendelt kivégzést számlált össze, amely számban nincsenek benne a „jogi” eljárás nélkül kivégzettek, a fronton megtizedeltek és az „eltűnt” személyek. A hónapokig tomboló vörösterror nyomán gyűlölet és revánsvágy halmozódott fel a társadalomban – mondja Maruzsa, a megfélemlítés és a tudatosan kiélezett „osztályellentétek” lényegében kiprovokálták a fehérterrort – teszi hozzá Salamon. Abban pedig mindketten egyetértenek, hogy az 1919 augusztusától 1920 novemberéig tartó megtorlást el kell választani a politikai és társadalmi ellenforradalomtól, és érdemes megfigyelni, hogy a fehérek bosszúhadjárata ott volt a legerősebb, ahol azt megelőzően a vörösterror a legagresszívabban mutatta ki foga fehérét.
Elsőként Prónay Pál szervezte meg tisztekből álló különítményét a szegedi ellenforradalmi kormány engedélyével. Ez 160 főről rövidesen 1500 főre nőtt, és főleg a Dunántúlon végzett „tisztogató akciókat”. „Horthy nem mert gátat vetni a büntetőexpedícióknak, melyek a zsidósággal való alapos leszámolást tűzték ki célul” – írta naplójába a különítményparancsnok, hozzájárulva ezzel ahhoz a hamis képhez, mintha az ellenforradalom zsidóellenes pogrom lett volna. Héjjas Iván Kecskemét környékén szervezett 50-60 fős különítményt, amely 1919 novemberében beolvadt Prónay csapatába. Noha a pártállami történetírás által kiemelt események – például hogy Prónay több településen tartott heccelő beszédet a zsidóság ellen, módszereire pedig a brutalitás volt jellemző, a Héjjas-féle különítmény Orgoványban követett el túlkapásokat, Ostenburg-Moravek Gyula csendőrökből álló csoportja pedig meggyilkolta Somogyi Béla és Bacsó Béla baloldali újságírókat – azt sugallták, hogy az ellenforradalom fékevesztett vérengzést vitt véghez 1919–20-ban, a központi hatalom megszilárdulása után azonnal feloszlatták a fegyveresek csoportjait.
Az ellenforradalom alatt 15 ezer embert tartóztattak le, akik közül hétezret ítéltek el jogerősen, a kivégzettek száma több száz volt. 1919. december 18-án a Margit körúti fogházban végezték ki Cserny Józsefet és tizenhárom társát, Szamuely Tibor tisztázatlan körülmények között halt meg a magyar–osztrák határon 1919 augusztusában.
Az 1919-es vörös- és fehérterror történetével foglalkozik csütörtökön az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: csütörtök 22.30, szombat 15.30 és szerda 16.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.