Tesztelik a fukusimai erőmű új víztisztítóját

Hírösszefoglaló
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott tegnap az új víztisztító berendezés egyik legfontosabb részegységének próbája a március 11-i földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima–1 atomerőműben – közölte a nukleáris létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat. Az AFP jelentése szerint a szerkezettel az erőmű alagsorában összegyűlt erősen radioaktív vízből a céziumizotópokat távolítják el. Az alagsorban található több mint százezer tonnányi sugárzó víz tisztításának célja, hogy megakadályozzák a veszélyes anyag óceánba jutását, ugyanis a folyadék mennyisége folyamatosan növekszik a megsérült reaktorokból származó szivárgás és az esőzések miatt. Szakemberek becslése szerint egy hét alatt az erőmű alsó helyiségei megtelhetnek. A Tepco vezetősége bízik abban, hogy sikerül megakadályozni a radioaktív folyadék óceánba ömlését még június 20. után is. Terveik szerint a víztisztító berendezés pénteki üzembe helyezése után naponta legfeljebb ezerkétszáz tonna vizet szűrnek majd meg, amit ezután vissza lehet szivattyúzni a reaktorok hűtőrendszerébe.
Fukusima városa tegnap bejelentette, hogy 34 ezer gyermek kap sugárzásmérő műszert az aggódó családok megnyugtatására. A megrongálódott nukleáris létesítménytől 60 kilométerre fekvő város önkormányzata szeptembertől valamennyi 4 és 15 év közötti gyermeket ellátja sugárzásmérővel, amelyet három hónapig állandóan maguknál tartanak, és havonta ellenőriznek – írta a távirati iroda. A sérült reaktorok körül kialakított húsz kilométeres tiltott övezeten kívül eső városban a sugárzás szintje alacsonyabb a hivatalosan az egészségre veszélyesnek nyilvánított szintnél.
A fukusimai erőmű több mint száz szakembere kapott a baleset előtti hivatalos normánál (100 millisievert) magasabb sugárdózist, közülük nyolc munkás több mint 250 millisievert radioaktivitást szenvedett el – derült ki tegnap a Tepco személyzetének orvosi vizsgálata után, amelyen az erőműben márciusban dolgozó 3726 ember vett részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.