Több mint szolidaritás

Június végén Magyarország Lengyelországnak adja át az EU-elnökséget. A Magyar Nemzeti Múzeum Több mint szolidaritás – a magyar–lengyel kapcsolatok ezer éve című időszaki kiállításával tiszteleg a két nép történelmi múltja és évezredes barátsága előtt. A június 1-jétől szeptember 30-ig látogatható kiállítás a magyar EU-elnökség hivatalos kísérőprogramja.

Koncz Éva
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyaránt célul tűzték ki az évfordulóhoz kapcsolódó kezdeményezések, hogy a múlt hagyományait felelevenítve ösztönözzék a társadalom tagjait a baráti kapcsolatok ápolására. A napokban nyílt kiállítás a magyar múzeumok és archívumok tárgyi emlékeit mutatja be. A látogatók megtekinthetik többek között Nagy Lajos magyar–lengyel király díszes kettős keresztjét, az egyik legnagyobb lengyel királynak tartott erdélyi fejedelem, Báthory István díszbuzogányát és pecsétnyomóját, a törökellenes küzdelmek kiemelkedő hadvezéreként ismert Sobieski János lengyel király aranyveretes szablyáját és olvasóját, vagy a ’48-as forradalmak legendás alakjaként ismert Bem József szablyáját.
A tárgyak kronológiai sorrendben idézik fel a közös történelmi múlt legfontosabb momentumait. Külön teremben láthatók a kulturális kapcsolatok hagyományát felelevenítő tárgyi emlékek, köztük a különös értéket képviselő ún. „sárospataki Biblia” fototípiája. A Zsófia királyné Bibliája néven is ismert középkori dokumentum a legrégebbi lengyel nyelvű Ószövetség-fordítás, amely II. Ulászló lengyel király feleségének megrendelésére készült 1453–1455 között. 1708-tól a II. világháborúig a Bibliát Magyarországon, a Sárospataki Református Kollégiumban őrizték.
A kiállítás gazdagsága nem elsősorban a bemutatott tárgyak értékében rejlik, sokkal inkább abban, amit ezek a kívülálló számára gyakran értéktelennek tetsző tárgyak a lengyel és a magyar nép számára képviselnek. Mint egy családi fényképalbum megfakult képei. Így áll meg az ember meghatódva az előtt a poznani plakát előtt, amely az 1956-os magyarországi forradalom sebesültjeinek támogatására véradásra hívja fel a lengyel lakosságot. Nyilván nem véletlen, hogy a tárlat megnyitóján Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is kiemelte: nem egy egyszerű kiállításról van szó, hiszen „szeretet, szív és az érzelmek minősége tükröződik az anyagból”.
A kiállítás megnyitóján a lengyel és a magyar állam képviselői is megjelentek. Jan Borkowski lengyel külügyminiszter-helyettes beszédében a történelmi kapcsolatok szerepét hangsúlyozta, míg Prőhle Gergely, külügyi helyettes államtitkár a történelmi tudatosság és felelősségvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.