Új pálya, egyelőre mégis a régi gondok

Rátgéber László szóhasználatával élve idén is csak tévén nézzük a női kosárlabda Európa-bajnokságot, miután a magyar válogatott elvesztette a Németország elleni párharcot. A kudarcért természetesen elsősorban Székely Norbert szövetségi kapitány tehető felelőssé, de a bűnbak engesztelő föláldozása önmagában szinte semmit sem old meg. A gondok a mélyrétegekben gyökereznek, onnan táplálkozik az egész sportág, mint piacra vihető terméke, a válogatott is.

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érthetetlenül omlott össze a magyar válogatott a soproni visszavágón. A második negyed közepére elhúzott 24-15-re, tehát ledolgozta hatpontos hátrányát, utána viszont nem tudott mit kezdeni a német zónavédekezéssel, s szinte ellenállás nélkül kapott ki 67-56-ra. A szörnyű végkifejletre semmi sem utalt. Az ezt megelőző öt mérkőzésén a csapat javuló formát mutatott, a németek semmi különöset nem nyújtottak, általános vélekedés szerint gyengébbek a mieinknél. Akkor mégis miért?
Székely Norbert alapvetően három pontban foglalta össze az okokat. 1. Kosárlabda-válogatottunkat is sújtotta a magyar átok: összeroppant a tét súlya alatt. 2. A hosszú idény végére elfáradtak a játékosok, s ez éppen a legrosszabbkor, a legfontosabb mérkőzésen jelentkezett. 3. A magyar kosárlabdában évekig a széthúzás uralkodott, és noha az elmúlt években javult a helyzet, még mindig nem egységes a sportág, ami kihat a válogatott teljesítményére is.
Mindegyik pontban van igazság, mégis úgy érezzük, hiányos a magyarázat. Elsősorban mégsem a kapitány fejét követeljük. Az ő helyzete csupán azért kínos, mert két évvel ezelőtt a balul elsült Európa-bajnokság után az elnökség felmentette az akkori szakvezetőt, Rátgéber Lászlót. Most még az Eb-re sem jutottunk ki, ez alapján Székelynek is mennie kell. Aki reálisan és sportszerűen méri fel a helyzetét, nem kapaszkodik két kézzel a kispadba: „Másfél évvel ezelőtt nem törtem össze magam, hogy szövetségi kapitány lehessek. Tisztában vagyok vele, hogy nem értük el a kitűzött célt, most mégis szeretném folytatni a munkát, mert úgy érzem, erre a fiatal csapatra lehet építeni. Ugyan még egy év hátravan a szerződésemből, de ha az elnökség úgy gondolja, mással szeretne együttműködni, akkor feltételek nélkül átadom a helyem.”
Az elnökség majd eldönti, hogy mit akar, a kapitánykérdést ezzel le is zárhatjuk. Keményebb dió, az egykor – nem is olyan rég, még három évtizede is – a világelitbe tartozó magyar női kosárlabda miért süllyedt olyan mélyre, hogy Európa-bajnoki pótselejtezőre kényszerüljön, amit aztán esélyesként elbukjon. Kiindulópontnak az 1997-es hazai rendezésű Eb tökéletesen megfelel, hiszen az akkori negyedik helyezés mindmáig az utolsó jegyezhető eredményünk.
Buttás Pál, az egykori szövetségi kapitány, aki a BEAC szakosztályvezetőjeként, a Sport TV szakkommentátoraként a mai napig aktív szereplője a sportágnak, más indokot is említ:
– A bronzmeccsen ugyanúgy a németektől, ugyanúgy esélyesként, ugyanúgy a sorozat végén kaptunk ki, mint most. Mi addigra az utolsó erőtartalékainkat is felemésztettük, a németek fizikailag átgázoltak rajtunk. Meggyőződésem, hogy ez történt Sopronban is. Nem a zónavédekezés bénította meg a mieinket, a fizikai kimerültség volt a vereség oka, ami a koncentrációt befolyásolja. Olvasom, hogy nálunk nyolc Euroliga-játékos van, a németeknél egy sem, már ez alapján is simán kellett volna nyernünk. Ám az a nyolc csupán három: Fegyverneky, Honti és Krivacsevics, hiszen a többiek, idén, sajnos Vajda is, mellékszerepet játszottak a klubjaikban. Honti ráadásul sérülten vállalta a játékot, s a németek ellen az addig remeklő Fegyverneky is rossz napot fogott ki.
Buttás Pál az ismert egyéb problémákhoz – nagy múltú csapatok megszűnése, légiósok túlsúlya, utánpótlásképzés hiányosságai – is tudott még adalékkal szolgálni.
– A válogatott sikereihez az is hozzájárult, hogy Killik László kapitánysága alatt a legjobbak hétfőn és kedden együtt edzettek, ma ezt aligha lehetne összeegyeztetni a klubokkal. A bajnokságban azok a csapatok érvényesülnek, amelyek külföldieket igazolnak és adósságot halmoznak fel. Aki becsületesen gazdálkodik, az ötödik helynél jobbról nem is álmodhat, ez pedig erkölcstelen. A tehetős klubok bármikor lecsaphatnak a tehetségekre, s ingyen leigazolhatják őket, ami oda vezet, hogy nem éri meg az utánpótlással foglalkozni, miközben mindenki tudja, itt kellene újjászervezni a munkát.
A rendszerváltozás óta a válogatott életét végigkísérte, hogy játékosok egész sora mondta le a szereplést címeres mezben. Most is hiányzott Bujdosó Nóra, Németh Bernadett és Szlimák Hajnalka, miközben – egyetérthetünk Buttás Pállal – ezen játékosok összetehetnék a két kezüket, hogy játszhatnak a válogatottban. Arra pedig nem is találunk szavakat, amit Balogh Judit, az U20-as csapat edzője árult el: a huszonkettes keret fele, tizenegy játékos mondta le a felkészülést a korosztályos Európa-bajnokságra…
A szövetség elnöksége Új pályán címszóval tavaly fejlesztési tervet alkotott. Ebben a nemzetközi eredményesség kívánalma mellett többek között az szerepel, hogy tíz éven belül a kosárlabda legyen a legnépszerűbb teremsport Magyarországon. Egyelőre csak a régi gondok mutatkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.