Újabb orgazdát találtak

További négy személyt gyanúsít a rendőrség a MÁV Informatika Zrt.-nél feltárt hűtlen kezelés és orgazdaság ügyében folytatott nyomozásban – értesült lapunk. A jelenleg tizenkét gyanúsítottat felvonultató eljárásban a nyomozók eddig több mint ötvenmillió forintos vagyoni hátrány okozását állapították meg.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb személyeket hallgatott ki gyanúsítottként a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a MÁV Informatika Zrt.-nél 2009 novemberében jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint orgazdaság gyanújával elrendelt nyomozásban – tudta meg lapunk. A BRFK tájékoztatása szerint egyiküket tegnap folytatólagosan és üzletszerűen nagyobb értékre elkövetett orgazdaság bűntettével gyanúsították meg, miután bizonyítottnak találták, hogy érdemi munkavégzés nélkül állt a cég alkalmazásában. A nyomozók az elmúlt hetekben orgazdaság gyanújával hallgatták ki a zrt. két vezető tisztségviselőjét – egyikük jelenleg is alkalmazásban áll, társa pedig a cég egyik korábbi irányítója –, akik a gyanú szerint fiktív üzleti céllal, jogosulatlanul utaztak a társaság költségén Angliába. A negyedik terheltet a rendőrség bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, összesen tizenkilenc millió forintos vagyoni hátrány okozásában történt közreműködéssel gyanúsítja.
A MÁV Informatika Zrt. ügyében folytatott eljárásban a rendőrség eddig tizenkét személyt hallgatott ki gyanúsítottként, szinte a társaság egész korábbi felső vezetését. Orgazdasággal és hűtlen kezeléssel gyanúsítják Berki Endrét, a társaság korábbi igazgatósági tagját, Németh Ákos igazgatósági elnököt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi elnökét, valamint Kovács László felügyelőbizottsági tagot. Berki Endre a BKV, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. igazgatóságának is tagja volt, Kovács László pedig a MÁV-on kívül a Volán-társaságokat is felügyelte.
A BRFK nyomozói 2009-ben elsőként Hosszú Sándor volt vezérigazgatót hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Hosszú ezután még hónapokon át a cég első számú vezetője maradhatott, továbbra is havi 1,4 millió forint fizetést kapott, így távozásáig még több mint tízmilliót tett zsebre. Ezután szokatlanul kedvezményes feltételekkel vonulhatott korengedményes nyugdíjba: öregségi nyugdíjkorhatára eléréséig, azaz csaknem három évig előre, egy összegben kifizették nyugdíját a nyugdíjfolyósítónak, mintegy hatmillió forintot. A nyomozásban már több mint ötvenmilliós vagyoni hátrány okozását rótták a gyanúsítottak terhére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.