Újvidéki váltás: egyre több a magyar vevő

Fordult a kocka Szerbiában. Míg korábban odaátról jöttek hozzánk olcsó áruért, most  mi vehetjük meg a vajdasági piacokon saját termékeinket a hazai árnál kevesebbért.

Sebestyén Imre
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerbiában élők – különösen a magyar határ közelében lakók – már korábban is vezettek egy külön listát arról, hogy mit érdemes vásárolniuk a hozzájuk legközelebb eső Szeged nagyáruházaiban. A Magyarországon kapható áruk ugyanis némelykor sokkal olcsóbbak voltak. Köztük volt például a sajt, amely Szerbiában akár a háromszorosába is kerülhet a magyarországinak. Aki tehát a mórahalmi gyógyfürdőben tett egy kiruccanást, vagy a színházba látogatott a déli megyeszékhelyen, nem ritkán számos árucikkel tért haza Szabadkára, Újvidékre, s az útja anyagilag jórészt megtérült.
Ám újabban már nem kell a magyar áruért átlépniük a Szerbiában élőknek a határt, a Vajdaságban is megtalálhatják pontosan azt a választékot, amiért érdemes volna átmenni Szegedre. Újvidéken, a vajdaság fővárosának piacain külön standok vannak, amelyek szinte kizárólag magyar élelmiszert árusítanak. Kaphatók minőségi piperecikkek is, és aki jó minőségű és olcsó ruhaneművel tér haza a piacról, hamarosan felfedezi a címkéjén a magyar gyártmányra utaló jelzést.
A vajdasági szerbek többségének nincs tudomása róla, de az ingázó vajdasági magyarok már nagyon jól tudják, hogy Szabadkán vagy Újvidéken olcsóbb a magyar áru, mint Magyarországon. A furcsa helyzet magyarázata nem egyszerű. A kereskedők váltig állítják, hogy nem csempészáruról van szó. Azt tudni lehet, hogy a határon törvényesen visszaigényelhető az áfa, a szerb határszervek pedig nemigen vetnek ki vámot a behozott árura. A kofák a vajdasági piacokon pedig ugyancsak áfa nélkül adnak túl portékájukon. Hasznuk így olyan mértékű, hogy vígan konkurálhatnak a szerbiai árakkal.
Ezek után nem csoda, hogy egy szerb lap arra figyelt fel: már a magyarok jönnek át a közeli Szabadkára olcsóbban megvenni a magyar termékeket. A szabadkai bolhapiac így visszakapta a kilencvenes években kivívott hírnevét, amikor is az ország „legnagyobb áruházának” számított. De Újvidéken sincs másképp. A piacon járva, amikor érdeklődtünk a magyar áru iránt, az egyik kereskedő rögtön a pultjára mutatott: „Nézze meg, csupa forint a mai bevételem, egy dinár nem sok, annyit sem kaptam még.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.