Veszélyben a német katonai hírszerzés

A katonai szolgálatot teljesítők létszámának radikális csökkentése a német hadsereg reformjának központi eleme. Thomas de Maiziere védelmi miniszter tervei szerint a Bundeswehr állománya 170 ezer főre zsugorodik. A leépítés érinti a légierőt, a haditengerészetet, a gyalogságot és – a legújabb értesülések szerint – a katonai titkosszolgálatot is.

Stefan Lázár
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban három szervezet felel a kém- és terrorelhárításért: a szövetségi hírszerzés (BND), az alkotmányvédő hivatal és a hadsereg titkosszolgálata (MAD), amely jelenleg 1280 személyt foglalkoztat. A struktúrák átalakítása elsősorban a MAD-ot érinti. A minisztérium belső használatra készült feljegyzése szerint a katonák és a polgári alkalmazottak egyharmada kénytelen lesz búcsút venni az évi 73 millió eurós költségvetéssel működő szervezettől, amelynek munkáját a nyilvánosság elől sikerült eltitkolni. Politikai körökben erősödik a meglátás, hogy három hasonló tevékenységet ellátó szervezet luxusnak számít. A liberális FDP parlamenti frakciójának ügyvezetője szerint a BND és az alkotmányvédő hivatal éppen úgy az ellenséges kémek és szélsőséges erők ellen harcol, mint az MND, csak a kaszárnyák falain kívül. „Ennek ismeretében a hadsereg szolgálatára már nincs szükség” – véli Christian Ahrendt. Véleményét alátámasztja az a tény, hogy Afganisztánban a szövetségi hírszerzés végzi a katonai felderítést, a MAD mindössze a Bundeswehr-tábor belső biztonságáról gondoskodik, s elsősorban az ott alkalmazott afgán személyek ellenőrzésére koncentrál.
Saját jövője érdekében a kölni Konrad Adenauer kaszárnyában székelő és az ország területén tizenkét külszolgálattal rendelkező MAD figyelmeztet arra, hogy külföldi ügynökök továbbra is fokozott intenzitással dolgoznak a köztársaság területén, különösen az oroszok és kínaiak megbízásából. Ezek felderítése mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a jelenséget sem, hogy a hazai neonáci csoportok egyre nagyobb hatást gyakorolnak a hadsereg tagjaira. E területen évente 700 gyanús eset foglalkoztatja a hadsereg titkosszolgálatát.
A MAD hírnevét az újraegyesítés óta súlyos teher nyomja. A szolgálat hajdani helyettes vezetője, Joachim Krase ezredes egyben az NDK állambiztonságának is dolgozott anélkül, hogy leleplezték volna. A kettős ügynököt nem lehetett felelősségre vonni, mert nyugdíjazása után elhunyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.