Vibrafonnal, túl a show-bizniszen

Nemrég egy koncert erejéig a budapesti Gödör Klubban melegített, szombaton már Los Angelesben, a Nemzetközi Big Band Olimpián játszik neves jazzmuzsikusok társaságában Tommy Vig. A vibrafon magyar virtuóza Miles Davistől Frank Sinatráig a legnagyobbakkal állt egy színpadon, öt évtized után mégis úgy döntött, egy szakaszt lezárva hazaköltözik.

Klementisz Réka
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyta az országot 1956-ban, ötven év után mégis hazajött. Miért nem rögtön a rendszerváltás után?
– Nem felejtem el a forradalom kitörésekor az eufóriát. Ott voltam mindenütt, ahol lehetett. Aztán, amikor rövid fellélegzés után bejöttek a szovjet tankok, sokakkal ellentétben kivártam. Csak tíz nap megszállás után láttam be, hogy ha szabad életre vágyom, nincs más választásom, mennem kell. A viszszatérés is így történt. Mielőbb szerettem volna hazajönni, de csak öt éve éreztem úgy, eljött az idő.
– Amerikaiként tért vissza, vagy magyarként? Azonnal megtalálta a helyét?
– A szakma jórészt jól fogadott, bár számomra érthetetlen ellenségességet is tapasztaltam. Eleinte úgy éreztem, összezárnak előttem. Meglepett. Amerika elvitathatatlan erénye a nyitottság, a nyílt, inspiráló versenyszellem. Itt még talán van mit behozni. Otthon vagyok mindkét miliőben, bár a játékstílusom alapján azt mondják, le sem tagadhatnám, hogy amerikai vagyok.
– Hazatelepülése után első dolga volt mégis, hogy a maga módján, egy big bandre írt darabbal 1956-ról beszéljen. Mit jelent önnek ’56?
– A szovjet tankok bevonulásának estéjén a kommunizmus által imperialista szemétnek titulált zenét, jazzt játszottam épp Szabó Jóska zongorista barátommal egy presszóban Budapesten. Aztán az egésznek egyszer csak vége lett. Ám az a néhány nap gyökeresen megváltoztatta az életemet.
– A folytatás pedig látszólag mese: A Teleki tértől Hollywoodig címmel meg is jelentette. A csodagyerek, akit a sztárok maguk mellé emelnek…
– Nem ilyen fekete-fehér a történet. Jókor érkeztem jó helyre. A nulláról indultam, játszottam, ha hívtak, aztán minden pénzem egy gyönyörű vibrafonba fektettem; a gyártója beajánlott koncertekre. Innen fokról fokra ment szépen minden. A műfaj hazájában lassan része lettem a jazz aranykorának; Frank Sinatrától Miles Davisig a legnagyobbakkal játszhattam. Ennek azonban úgy tűnik, vége. Fel kellett ismernem, hogy a világ megváltozott körülöttem. A hollywoodi mítosz helyét átvette a show-biznisz, a popzene. Az amerikai álom is megkopott, az alapját képező értékrendszerrel együtt. Most az európai, a magyar kultúra éltet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.