Vissza a világ élvonalába

Hat arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar kajak-kenusok a Belgrádban tegnap véget ért Európa-bajnokságon, tehát a még mindig gyerekcipőben járó női kenuban elért második helyezéstől eltekintve is megfeleltek Storcz Botond szövetségi kapitány várakozásainak. Ezzel az éremtáblázat élén végeztek, aminél fontosabb az olimpiai futamokban elért mérleg: két arany, két ezüst és egy bronz. Itt egy érem ugyan hiányzik az iránymutató hatból, összességében mégis jó irányba tart a magyar csapat, amelynek három első helyezésével Kovács Katalin volt a legeredményesebb tagja.

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győztesek és magyar helyezések. Férfiak, kajak, K–1 1000: 1. Max Hoff (német), … 9. Dombvári Bence; K–2 1000: 1. Németország, … 3. Dombi Rudolf, Kökény Roland; K–4 1000: 1. Portugália, … 4. Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely; K–1 200: 1. Viktor Zavolszkij, (orosz) 2. Molnár Péter; K–2 200: 1. Nagy-Britannia, … 5. Sík Márton, Beé István; K–1 500: 1. Jurij Posztrigaj (orosz), 8. Kugler Attila; K–2 500: 1. Fehéroroszország, … 6. Tóth Dávid, Kulifai Tamás; K–1 5000: 1. Aleh Jurenja (fehérorosz), … 6. Pauman Dániel. Kenu, C–1 1000: 1. Sebastian Brendel (német), … 8. Vajda Attila; C–2 1000: 1. Oroszország, … 6. Széles Gábor, Nagy Péter; C–4 1000: 1. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert;
C–1 200: 1. Valentyin Gyemjanyenko (azeri), … 9. Bozsik Attila; C–2 200: 1. Litvánia, … 3. Horváth Gábor, Bozsik; C–1 500: 1. Gyemjanyenko, … 9. Korisánszky Péter; C–2 500: 1. Románia, … 7. Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik; C–1 5000: 1. Brendel, … 5. Varga Dávid. Nők, kajak, K–1 500: 1. Kozák Danuta;
K–2 500: 1. Kovács Katalin, Csipes Tamara; K–4 500: 1. Fehéroroszország, 2. Szabó Gabriella, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma; K–1 200: 1. Natalia Lobova (orosz), … 9. Kozák; K–2 200: 1. Kovács, Kozák; K–1 1000: 1. Kovács; K–2 1000: 1. Szabó, Csipes; K–1 5000: 1. Marina Paltaran (fehérorosz), … 4. Csipes. Kenu, C–2 500: 1. Fehéroroszország, 2. Obermayer Dorina, Takács Kincső; C–1 200: 1. Marija Kazakova (orosz), … 4. Takács.


Nemcsak azért volt jó ötlet Belgrádnak adni az idei Európa-bajnokságot, mert a szerb főváros közel fekszik Budapesthez – hát még Szegedhez –, s mert a mieink dicséretesen szerepeltek, hanem mert közelebbről is megismerkedhettünk Belgrád Ada Ciganlija nevű városrészével. Az elnevezés eredetileg a Ciganlija nevű szigetet takarja, amely csupán négy kilométerre található a központtól. Adná magát az összehasonlítás a mi Margit-szigetünkkel, amely azonban nem állja ki ezt a próbát. Nem csupán azért, mert a nem egészen egy négyzetkilométer területű Margit-szigetnél az Ada Ciganlija nyolcszor akkora, hanem mert teljesen más a rendeltetése. A Margit-sziget alapvetően egy szépen gondozott park, ahol korlátozottan a sport is otthonra lel. Az Ada Ciganlija viszont kimondottan sportkomplexum, ahol más kikapcsolódási lehetőséget is találhat az ember. Egymást érik a futball-, a kosár- és a teniszpályák, amelyeken szüntelenül pattog a labda, de a vízi sportok, a kerékpározás és a kocogás szerelmesei is hazatalálnak. Azontúl, hogy a nyári napokon százezren keresik fel a belgrádi „Ligetet”, a szerb sportsikerek gyökereit is itt kereshetjük. Hasonló sportpark díszíti a Száva-partot Zágrábban is, csak Budapesten „kellett” minden talpalatnyi zöld területet beépíteni a Duna-parton.
A magyar kajak-kenusokat is megérintette a szép környezet, bár kritikával is illették a versenypályát, amely mint a többi sportág esetében, nem a profik, hanem a tömegek igényeit elégíti ki. A laikusnak csak az tűnik fel, hogy a Száva vize smaragdzöld, ám mivel helyenként betonfalak közé szorul, s mert nincs a holtágban úgynevezett osztósziget sem, meglehetősen hullámos. Ezenfelül hínárcsomók is úszkálnak benne.
Első indulónk, a még csak 19 éves Dombvári Bence (K-1 1000 m) ezzel indokolta, hogy utolsóként ért célba. Kívülről úgy tűnt, hogy egyszerűen feladta a versenyt, ám amikor ezt feddőleg a fejére olvastuk, így reagált:
– Dehogy adtam fel! Fél távnál még a második helyen haladtam, ám utána összeszedtem egy hínárnyalábot. Ez elsősorban tudatilag nagyon megtöri az embert, amit még nem tudok legyőzni. Szegeden szerencsére ilyen veszély nem fenyeget, s szeretném bebizonyítani, hogy a világ legjobb hat kajakosa közé tartozom.
Rögtön ezután Vajda Attila következett kenu egyesben. Hidegzuhanyként hatott, hogy kevéssel a fél táv után szintén leszakadt, s nyolcadikként ért célba. Peking bajnoka nem először jár így, hogy mást ne mondjunk, az olimpia évében is csak 8. lett az Európa-bajnokságon.
– Nincs mit szépíteni a dolgon, nem bírtam. Sem fizikailag, sem idegileg. Eredetileg ki akartam hagyni az Eb-t, mert éreztem, hogy túl közel van a válogatóhoz, s nekem a hazai erőpróba fontosabb volt. Ám a kapitány kötelezővé tette az indulást, így nem volt választásom. Jobb szállodában is laktam már, s az is megviselt, hogy csak a harmadik rajtra tudtunk elmenni. Először ötszáz, majd hatszáz méternél próbáltam robbantani, s döbbenten tapasztaltam, hogy még jobban lemaradok – magyarázta a bizonyítványt Vajda. Aki Szegeden, hazai közönség előtt nyilván sokkal jobban fog teljesíteni, de a német Sebastian Brendellel egyre nehezebb lesz tartania a lépést.
Szerencsére a kudarcokat ezzel szinte ki is merítettük. Még Kozák Danuta kétszáz egyesben elért kilencedik helye tartozik ide, de a pillanatnyilag legjobb női kajakos a többi számban kárpótolta önmagát és szurkolóit. Magabiztosan nyert ötszáz egyesben az ukrán olimpiai bajnok Oszipenko előtt, győzött Kovács Katalinnal kétszáz párosban, s második lett a négyessel ötszázon. Kérésünkre így öszszegezte a hét végi teljesítményét:
– Ötszáz egyesben örülök a címvédésnek, a kétszáz egyesbe belealudtam. Beragadtam a rajtnál, s később sem tudtam felpörögni. Szerencsére Kati a páros előtt felrázott, jól elkaptuk a rajtot, így tudtunk nyerni. A négyessel ahhoz képest, hogy harmadszorra ültünk össze, először a csütörtök esti megérkezés után, másodszor az előfutamban, nem eveztünk rossz pályát. Véletlenül sem kenném a második helyet Kárász Annára, nagyon jól tolta a hajót. Így, nyersen ennyire voltunk képesek.
A négyes második helyéhez annyit hozzá kell fűznünk, nem az örök rivális németek, hanem a fehéroroszok előzték meg a mieinket. Csalhatatlan jeleként, hogy már nem csupán férfi kajakban és kenuban, hanem női kajakban is kell velük számolni.
Kovács Katalin még Kozák Danuta teljesítményét is felülmúlta: három versenyszám, három első hely. Ezer egyesben – a tavalyi 4. hely után helyre állítva a renoméját – utcahosszal, ötszáz (Csipes Tamarával) és kétszáz (Kozákkal) párosban szoros küzdelemben. Kovács két olimpiai és 29 világbajnoki mellé 24. Európa-bajnoki aranyát szerezte.
– Minden győzelemnek nagyon tudok örülni, még a válogatón is. S noha otthon idén Danuta mögött, Benedek Dalmával versengve csak a második, harmadik vagyok, ismét élvezem a kajakozást. Jót tesz a lelkemnek a három aranyérem, erőt ad a folytatáshoz – foglalta össze az Eb tanulságait.
A kudarcok és a hölgyeink szép, de várt sikerei mellett szóljunk a kellemes meglepetésekről. Dombvári Bence 9. helye dacára férfi kajakosaink visszakerültek a világ élvonalába. Ezren a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettes és a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely négyes egyaránt nagy csatában 3., illetve 4. lett; utóbbi ráadásul úgy, hogy a győztes portugál egységtől csak kevéssel kapott ki, az ötödikként befutott olimpiai bajnok fehérorosz hajót viszont magabiztosan előzte meg. Igazi előrelépést azonban Molnár Péter ezüstérme jelent kétszáz méteren, s e távon a Sík Márton, Beé István duó 5. helye is dicséretes.
– Ebben az évben már speciálisan kétszáz méterre készültem. Itt nagyon szoros a befutó, ahogy második, akár hatodik is lehettem volna. Nagyon örülök az ezüstnek, bejutottam azon öt-hét versenyző közé, akik közül kikerülhet a győztes – jelentette ki Molnár Péter.
Ne féljünk kimondani, az egyre élesebb konkurencia dacára a magyar kajak-kenusokkal szemben ez még ma is elvárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.