Zöld jelzés Gyurcsányéknak?

Az MSZP-ben évek óta meghatározó szerepet játszó politikusoknak is hadat üzent Gyurcsány Ferenc, aki tegnap arról értekezett, hogy a párt „beijedt, régi” vezetői folytatnak hatalmi harcot az irányításért. Török Zsolt, a szocialisták szóvivője tegnap felvetette a gyors és higgadt elválás lehetőségét. Úgy tudjuk, a pártvezetés zöld jelzést adna Gyurcsányék pártszavazási kezdeményezésének, ami ettől függetlenül elbukhat.

Török László
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mások mellett Szekeres Imrét, Kiss Pétert, Lendvai Ildikót, Lamperth Mónikát, Hiller Istvánt, Puch Lászlót, Baja Ferencet, Veres Jánost és Kovács Lászlót szokták úgy emlegetni az MSZP-ben, mint a pártéletet évek óta meghatározó személyeket. Bizonyos körökben a nagy öregek szóösszetétellel beszélnek róluk. Gyurcsány Ferenc tegnapi Facebook-bejegyzésében neveket nem említett, de valószínűleg rájuk gondolhatott, amikor arról írt, a „beijedt régiek” folytatnak hatalmi harcot a pártért, nem pedig ő. A volt kormányfő szerint a „régiek” attól félnek, hogy egyszer vége lesz a „nagy túlélésnek” és a „főnök” mellett nekik is menniük kell. A politikus kifejtette ugyanis, hogy álláspontja szerint a régiek kiszolgálnak mindenkit, csak hogy pozícióban maradjanak, így tettek Horn Gyula, Kovács László, Medgyessy Péter, Hiller István, Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és az ő idején is. Gyurcsány közölte, a baj éppen az, hogy ezek az emberek azt hiszik, ők a baloldal, és ők a párt. – De ez nem igaz – így a volt miniszterelnök, aki szerint új egységre van szükség a pártban, amelyet pártszavazási kezdeményezésével lehet elérni.
Az országos pártszavazás elrendeléséről szombaton dönt a választmány. A testület összes tagjának kétharmada kell ahhoz, hogy elindítsák a kezdeményezést. Úgy tudjuk, az elnökség célja, hogy a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció Platform felvetéseiről kérdezzék meg a tagságot. Ebben a vezető tisztségviselők közvetlen választását, és szigorú korrupcióellenes és vagyonvizsgálati szabályok elfogadását javasolják. Az nem teljesen egyértelmű, hogy hány tagja van az MSZP-nek, tehát hány ember voksa kell ahhoz, hogy eredményes legyen a szavazás. Információink szerint a pártvezetés a több mint 300 helyi pártiroda-vezetőt arról fogja megkérdezni, hogy jelenlegi nyilvántartásuk szerint hány tagjuk van. Az így összesített taglétszám alapján kell majd a szavazást kiírni. A pártvezetéshez közel álló forrásunk szerint valószínűsíthető, hogy Gyurcsányék kezdeményezése kudarcot vall, hiszen a tagság tíz százalékánál többen nem fognak voksolni. – Egy ilyen eredményből Gyurcsánynak kell levonnia a konzekvenciákat – nyilatkozta informátorunk.
Török Zsolt pártszóvivő tegnap azt írta a Facebookon, „vagy együtt kell maradni és a korábbi sérelmeket félretenni, vagy gyorsan, higgadtan és korrekt módon elválni: elegánsan, barátként”. Tóbiás József frakcióigazgató a TV2-nek azt nyilatkozta, a párton belüli vitákat egy-két hónap alatt le kell zárni, a többségi véleményt pedig el kell fogadnia mindenkinek. A Népszabadságnak Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt elnöke kijelentette, Mesterházy Attilát sikeres vezetőnek tartja, és rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek egy sikeres váltópárti státust biztosíthatnak az MSZP-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.