Zsákutca az iparosított mezőgazdaság

A családi gazdaságok fejlesztésében és a génmanipuláció-mentes mezőgazdaságban látja a jövőt a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet támogatásával elkészített nemzetközi tanulmány is – közölték a jelentést bemutató tegnapi tájékoztatójukon a Védegylet és a Greenpeace képviselői.

Dénes Zoltán
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon közel állnak egymáshoz a magyar kormány által vitára bocsátott vidékfejlesztési stratégia és egy 2008-ban készült globális szintű, tudományos jelentés megállapításai – jelentette ki tegnap Kiss Csilla, a Védegylet agrár-biodiverzitási programvezetője. A Válaszúton a mezőgazdaság című tanulmány – amelyet a Greenpeace és a Védegylet most jelentetett meg magyarul – ugyanis a kormányzati elképzeléseket tartalmazó stratégiai tervhez hasonlóan rávilágít: az agráriumot nem szabad csak mint élelmiszer-termelő ágazatot kezelni, figyelembe kell venni a munkahelyteremtő, szegénységcsökkentő és nem utolsósorban környezetvédelmi szerepét is. Hozzátette: hasonlóság mutatkozik a két anyag között abban is, hogy az eliparosodott, intenzív gazdálkodással szemben a kis- és családi gazdaságok nagyobb elterjedését támogatnák. A szakértő kiemelten fontosnak nevezte a családi gazdaságok piacra jutásának esélyeit javító intézkedéseket, illetve a biodiverzitást biztosító helyi vetőmagokhoz való hozzáférés biztosítását.
– A mezőgazdaság területén még egyszer sem készült hasonló alaposságú és súlyú tanulmány – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet támogatásával és több mint száz kormány közreműködésével elkészített felmérésről. Hozzátette: azért adták ki magyarul a dokumentumot, mert az szinte pontról pontra megerősíti, amit a környezetvédelmi és szociális civil szerveződések évtizedek óta hangoztatnak. Vagyis hogy a vegyszeres, intenzív, nagyipari mezőgazdaság nagyon veszélyes zsákutca, és helyette a kistermelőkre, tájfajtákra, családi gazdaságokra alapozó, génmanipuláció-mentes mezőgazdaság oldja meg a problémáinkat. Juan-Felipe Carrasco, a spanyol Greenpeace agrár-kampányfelelőse kitért arra, hogy a tanulmányt elkészítők is rámutattak a tényre, hogy a génmanipuláció csak az egyik, lehetőleg elvetendő kisebb ága a biotechnológiai fejlesztéseknek.

Nagyüzemi kritika. A nemzeti vidékstratégiai koncepció tervezete ellentétes irányba vezetné a hazai mezőgazdaságot, mint amerre az unió közös agrárpolitikája és a világpiac tart – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) állásfoglalásában. A MOSZ-nál úgy látják, hogy a koncepció sok esetben nem számol a realitásokkal, több vonatkozásban nincs szinkronban a kormányprogramban, a konvergenciaprogramban, a Széll Kálmán-tervben foglaltakkal sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.