Afgán menetrend

Barack Obama amerikai elnök ma jelenti be, hogy milyen ütemben fogja kivonni Afganisztánból az oda 2009 végén vezényelt, harmincháromezres amerikai csapaterősítés egységeit – közölték amerikai katonai források.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban megkezdődik a 97 ezer amerikai katona kivonásának első üteme Afganisztánban – közölték amerikai kormányforrások. Az erről szóló döntést és a részleteket ma jelenti be Barack Obama amerikai elnök. Információik szerint ez 3000–5000 fős csökkentést jelent, amit a tél beálltáig egy további ötezres kivonás követne – írta az MTI. A BBC információi szerint az afgán biztonsági erők 2014-re lesznek képesek ellátni feladataikat, ekkor a NATO teljes egészében átadja az ellenőrzés jogát nekik. Bin Laden likvidálása óta nagy nyomás nehezedik Obamára, hogy vonja ki az amerikai egységeket Afganisztánból. Carl Levin, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának demokrata párti elnöke azt indítványozza, hogy az év végéig 15 ezer amerikai katonát vezényeljenek haza.
A tervet Obama azután hozza nyilvánosságra, hogy konzultált David Petraeus tábornokkal, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnokával. A témával kapcsolatban a washingtoni szenátus külügyi bizottságában tegnap lapzártánk után meghallgatták Hillary Clintont. Az amerikai külügyminiszter és Obama között korábban voltak ez ügyben nézeteltérések, és a Demokrata Pártban is többen sürgetik a kivonulást. Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátor nemrég arról beszélt, teljesen felesleges havi tízmilliárd dollárt költeni a lázadók elleni harcra, mert egy kidőlt tálib helyére azonnal ott terem egy másik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.