Amerikára is leminősítés vár?

Ismét külső hatások taszították a mélybe a forintot és emelték újabb rekordmagasságba tegnap a svájci frank árfolyamát. Csakhogy Európa után most leginkább az Egyesült Államok esetleges leminősítéséről szóló hírek irányították a folyamatokat.

Jakubász Tamás
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét csúcsot döntött tegnap a svájci frank árfolyama: a kora délutáni órákban 233,5 forint fölé is emelkedett. A forint értékvesztését ismét külföldi folyamatok idézték elő, ám ezúttal – az európai események mellett – leginkább a tengerentúlról érkező hírek befolyásolták az árfolyamokat. A Moody’s hitelminősítő intézet szerda éjszaka bejelentette, hogy leminősítéssel fenyegető eljárást indított az Egyesült Államok ellen. A cég közölte: az amerikai belpolitikai kötélhúzás miatt elképzelhető, hogy a kormány bizonyos tartozásait, kötelezettségeit nem tudja időben kifizetni: azaz ha csak rövid időre is, de nem lesz fedezet a folyó kiadásokra.
Az ügy hátterében nagy horderejű politikai vita áll. Az Egyesült Államokban – úgynevezett adósságplafon segítségével – pontosan meghatározzák, hogy az országnak mekkora lehet a tartozása. A jelenleg 14 300 milliárd dolláros plafont a közelmúltban elérte az amerikai adósság, így az ország csak akkor vehet fel újabb hitelt, ha a határt felemelik.

*

A plafon növelése igen sürgetőnek mutatkozik, az amerikai pénzügyminiszter ugyanis – a távirati iroda tudósítása szerint – a napokban azt közölte: a kiadások fedezésére csak augusztus 2-ig van pénz. Másnap – egyebek közt – ki kell fizetni a nyugdíjakat, a rokkantsági ellátást és a háborús veteránok juttatásait is, ám minderre egyelőre nincs forrás.
Az anyagi nehézségeken az Egyesült Államok könnyen úrrá lehetne, ha felsrófolná az adósságplafont, és újabb hitelt venne fel. Ám a plafon növelése csak akkor történhet meg, ha a demokraták és a republikánusok egyaránt támogatják. A két párt álláspontja mindeddig nem közeledett, amit jól mutat, hogy a legutóbbi megbeszélés közben Barack Obama egyszerűen otthagyta tárgyalópartnereit. Az amerikai elnök úgy véli: ellenfelei politikai előnyöket hajszolnak, ellehetetlenítve a válsághelyzet megoldását. A republikánusok viszont azzal vágnak vissza, hogy kicsi az elnök által tervezett kiadáscsökkentés. A vita mielőbbi lezárását a Moody’s mellett korábban a másik két hitelminősítő, a Fitch és a Standard & Poor’s (S&P) is sürgette, mégpedig úgy, hogy kilátásba helyezte az USA leminősítését. A The Wall Street Journal tegnapi közlése szerint az S&P újabb lépést tett: bizalmasan arról tájékoztatott amerikai törvényhozókat és egyes üzleti csoportokat, hogy leronthatja az Egyesült Államok besorolását, ha Washington akár csak egy fizetési kötelezettségét is elmulasztja teljesíteni.
– Voltaképpen egy belpolitikai vita rengette meg tegnap a világpiacot – mondta kérdésünkre Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. A szakember rámutatott: 2012 végén elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, ezért van most különös jelentősége az adósságplafon körüli vitának. – Az USA az elmúlt években felelőtlen hitelfelvételekbe bonyolódott, aminek nyomán tartozása elérte az ország egyéves nemzeti össztermékének, GDP-jének száz százalékát – mutatott rá Kuti Ákos. Az amerikai tartozás nem kifizethetetlen, de mindenképpen szükségesnek mutatkozik a kiadások csökkentése, nagyszabású intézkedéscsomag összeállítása. A vezető elemző úgy véli: a tengerentúli belpolitikai vita legfontosabb kérdése, hogy a mostani kormány rendezze-e a pénzügyi problémákat, vagy a nehézségek valódi megoldását áttolják a következő ciklusra.
Kuti Ákos várakozásai szerint az amerikai politikai erők biztosan megoldást találnak az előttünk álló két hétben az anyagi gondokra: vagy növelik az adósságplafont, vagy kiadáscsökkentő intézkedéseket vezetnek be. A szakember szerint az előbbinek jobban örülnének a hitelminősítők. A vezető elemző szót ejtett az intézetek magatartásáról is: a hitelminősítők átestek a ló túlsó oldalára. Míg a válság kirobbanása előtt nem figyelmeztettek a valódi gazdasági veszélyekre, addig manapság gyorsan és súlyos ítéletet mondanak egy-egy folyamatról. – A nagy hitelminősítők némelykor elhamarkodottan foglalnak állást – mutatott rá a szakember. Kuti Ákos a politikai játszmák részének minősítette azt is, hogy tegnap egy kínai hitelminősítő az amerikai osztályzatok lerontásáról beszélt. – Kína az USA legnagyobb hitelezője – világította meg az üzleti kapcsolatokat a szakember, hozzátéve azt is, Amerika még jó adósnak számít.
A tengerentúli események a nemesfémpiacon is éreztették hatásukat: tegnap történelmi csúcsra szökött az arany ára. A délutáni órákban Londonban egy uncia arany 1592,39 dollárba került, jelentősen túlszárnyalva a korábbi, május 2-án rögzített 1576,52 dolláros addigi legmagasabb értéket, ami egybeesik a szakértők várakozásaival. Az európai adósságválság és a tengerentúli pénzügyi problémák miatt az üzletemberek a legbiztonságosabbnak tűnő befektetéseket választják: aranyat és svájci frankot vesznek. A deviza hallatlan népszerűségének azonban még Svájcban sem örülnek feltétlenül. Thomas Jordan, a svájci jegybank alelnöke a napokban úgy fogalmazott: nagy figyelemmel követik a svájci frank erősödését, és aggódva tekintenek az európai adósságválság legújabb fejleményeire. Az alelnök szerint a svájci jegybanknak megfelelő eszközei vannak az esetleges káros hatások kezelésére, ám arra nem tért ki, hogy a lehetséges intézkedések között szerepel-e a frank gyengítése. A Fitch hitelminősítő cég tegnap úgy vélekedett, hogy a globális és az európai bizonytalanságok tovább erősítették a befektetőkben azt az érzetet, hogy frank biztonságos menedék. Ez azt jelenti, a továbbiakban is számítani lehet a svájci fizetőeszköz drágulására. Az intézet annak kapcsán fejtette ki álláspontját, hogy megerősítette Svájc hoszszú futamidejű adósságainak legjobb, „AAA” szintű besorolását.

Merkel miatt késik a csúcs. Angela Merkel német kancellár csütörtöki nigériai látogatásán kijelentette, először az új görög csomag részleteiről kellene megállapodni, s csak utána megrendezni a rendkívüli uniós csúcsértekezletet, ahol rögtön dönteni is lehetne a görögök megsegítéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.