Az arab tavasz felemás értékelése

Szabó László Zoltán
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban a Közel-Keleten lezajlott események, az úgynevezett arab tavasz először sokkolta a nyugati világot, majd később a világ vezető hatalmai támogatásukról és töretlen szimpátiájukról biztosították a régióban végigszáguldó forradalom vezetőit és azok népeit. Egyiptom és Tunézia kivételével azonban ezek a megmozdulások még távolról sem érték el céljukat, és még javában tart a küzdelem a hőn áhított demokráciáért Szíriában, Libanonban és Jemenben egyaránt. A nemzetközi elemzők is igencsak megosztottak az arab tavasz értékelésekor.
Egyesek szerint az Egyiptomban és Tunéziában lezajlott sikeres forradalom egyik fő oka az volt, hogy megdőlt az a hiedelem, ami szerint direkt oksági összefüggés állna fenn a jólét és a demokrácia között. Példának Kínát említik, ahol a relatív jólét egyáltalán nem párosul demokratikus elkötelezettséggel, a sajtószabadság pedig nem létezőnek tekinthető. Érvelésük szerint hiába tartotta Mubarak exelnök Egyiptom népét relatív jólétben, így például az alapvető életfenntartáshoz szükséges élelmiszerek árát mesterségesen alacsonyra szorította, Kairóban mindezek ellenére kirobbantak a tüntetések, mintegy láncreakciót indítva ezzel az arab világban. Egyiptomban ma viszont béke honol, és nagyok az elvárások az új kormánnyal szemben. Tunéziában szintúgy, habár ott ismét feszültségek jelentkeznek. Viszont a már említett három arab országban, Szíriában, Jemenben és Líbiában rendkívül kiélezett a helyzet. Aszad szíriai elnök nem habozik a tömegbe lövetni minden adandó alkalommal, a szíriai–török határ közelében pedig menekültek tízezrei reménykednek az átkelésben. Jemenben sem jobb a helyzet: a felkelők már hetek óta ülősztrájkokkal és utcai demonstrációkkal próbálják a kormányt jobb belátásra bírni, eddig sikertelenül.
A Líbiában zajló események azok, amelyek uralják a világsajtó címlapjait már hónapok óta. Eleinte úgy tűnt, hogy a beígért NATO-csapások indításakor a Kadhafi-rezsim látványosan összeomlik majd, de ehelyett egy bizonytalan kimenetelű és célú állóháború zajlik a NATO harci gépei és a Kadhafihoz hű líbiai katonák között, miközben a felkelők igazából nem kapnak érdemi segítséget, és helyzetük az idő elteltével egyre kilátástalanabbá válik. A helyzetet még bonyolítja az amerikai kongresszus Obama elnökhöz intézett ultimátuma, miszerint az elnök hadat visel egy állam ellen kongresszusi jóváhagyás nélkül. A republikánus szenátorok azzal érvelnek, hogy Obama megsértette azt a megállapodást (War Powers Resolution), amely szerint az elnöknek a hadüzenet bejelentése után két napon belül értesítenie kell a kongresszust. Amennyiben az nem hagyja jóvá a hadüzenetet, a mindenkori elnök hatvan napot kap az ellenségeskedések befejezésére. Az Obama-kormány azzal védekezik, hogy a Líbia elleni csapások amerikai részről nem tekinthetők háborúnak, mert szárazföldi csapatok nem harcolnak afrikai földön, de ez a republikánusoknak kevés, és a közeljövőben hozhatnak egy olyan döntést, amely anyagilag ellehetetlenítheti az amerikai katonai akciókat a térségben. Az Egyesült Államok egyike volt azoknak az országoknak, amelyek rögtön kiálltak az arab tavasz forradalmai mellett, és hivatalosan is sürgették az érintett országokat az azonnali politikai reformok végrehajtására, Szaúd-Arábiát kivéve. Különös módon egy bíráló hang nem hangzott el amerikai részről Szaúd-Arábiával kapcsolatban, pedig – mint köztudott – bőven lett volna miért. Az indok nyilvánvalóan az aktuálpolitikában keresendő: Szaúd-Arábia kiemelkedően fontos szövetségese Amerikának, amely nem szít háborút Izrael ellen.
Mindezzel együtt – talán megérezvén az idők szavát – a szaúdi kormány komoly erőfeszítéseket tesz, hogy elkerülje Egyiptom sorsát. Nagy hirtelen közel hétszázmilliárd dollárt költöttek el az elmúlt hónapokban olcsó lakótelepek építésére, gyógyszerellátásra és a legalacsonyabb fizetések megemelésére, megpróbálván így megelőzni a bajt, de egyes vélemények szerint ez csak átmeneti sikert hozhat, mert az igazi problémák nem oldódtak meg. Valószínűleg az arab tavaszt egy forró nyár fogja követni. Az al-Kaida új vezére Ajman az-Zavahiri, egy idős egyiptomi orvos, valószínűleg megpróbál majd bosszút állni Oszama bin Laden haláláért, amire a terrorelhárításnak az egész világon számítania kell. Ajman az-Zavahiri neve nem ismeretlen az amerikai kormány előtt. Őt tartják felelősnek az 1998-as tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek elleni robbantásokért, amelyeknek számos polgári áldozatuk volt. (Az al-Kaida Jemenben is erős és komoly kapcsolatokkal rendelkezik, miként Szíriában is.)
Az amerikai külpolitika Izrael melletti feltétlen kiállása és Közel-Kelet-politikája, amelynek célja a régió pacifikálása és az amerikabarát államok favorizálása a többiekkel szemben, a konfliktusok jelenlegi megoldásához kevés reményt kínál.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.