Csapás a sörivókra

A drasztikus népességfogyás mára biztonságpolitikai tényezővé nőtte ki magát Oroszországban. Éppen ezért a hatalom nemcsak a gyermekvállalás minden eddiginél látványosabb támogatásával, hanem a legfőbb ok, a mértéktelen italozás visszaszorításával is igyekszik megfordítani ezt a trendet. A napokban például az alkoholpiac újabb szigorításával, amelynek jegyében immár az úgynevezett könnyű alkoholokra is a tömény szeszekre vonatkozó szabályozás érvényes.

Stier Gábor
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz férfi várható átlagéletkora (59 év) majdnem húsz évvel rövidebb, mint Európa nyugati részén. De átlagosan két évtizeddel él tovább férfi honfitársainál egy orosz nő is. A halálozási listák élén az elsősorban az alkohol kiváltotta problémák állnak. Nem véletlenül, hiszen egy átlagos orosz polgár 18 liter tömény szeszt fogyaszt évente, miközben az ENSZ jelentése szerint évi 8 liter fölötti alkoholfogyasztás is a lakosság számottevő degradációjához vezet. A hivatalosan bejegyzett alkoholisták száma csaknem ötmillió, míg a rossz minőségű alkohol miatt évente nagyjából 40 ezer ember veszti az életét.
Az év elején az orosz kormány ezért a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítására irányuló kampány újabb hullámát indította el. Ennek jegyében erőteljes felvilágosító propaganda folyik, megpróbálják kiszorítani a törvénytelen gyártókat a piacról, tovább szűkítik a reklámozás lehetőségeit, javítják az alkoholbetegek ellátásának minőségét is, s megszabták fél liter vodka minimális árát is. Ez a 89 rubel (mintegy 630 forint) még mindig keveseket tart vissza, hiszen egy átlagfizetésből nagyjából 170 üveg vodkát lehetett kapni.
A kormány azonban nem adja fel a harcot. Ha kis lépésekben is, de folyamatosan szigorítja a szabályozást. A napokban például a duma által elfogadott törvény a tömény italokkal egyenlő elbánásban részesíti a bort és a sört is. Így fogyasztásuk tilos lesz nemcsak a közintézményekben, de a közterületen is. Immár ezen italok árusítása is megszűnik este 23 órától reggel 8-ig, s néhány kivételtől eltekintve mindenhol tilos lesz az alkohol reklámozása is. Ezen szabályozás alá esik minden olyan ital és étel is, amelynek etil-alkohol-tartalma meghaladja a 0,5 százalékot. Eddig alkoholterméknek a 1,5 százalékos határon áteső áruk számítottak. Szigorítják a termékek engedélyezési eljárását is.
Az európai korlátozásokat öszszegyűjtő szabályozás egyértelműen jó irányba mutat, ám sokan megjegyzik, hogy a törvények szigorúságát a végrehajtás lazasága kompenzálja. Mások arra mutatnak rá, hogy a törvény ereje önmagában kevés, s a vasszigor a skandináv országokban is a feketepiac szélesedéséhez vezetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.