Csepeli gyilkosság: mi az indíték?

Legalább ötven-száz MSZP-s politikusnak, önkormányzati tisztségviselőnek tudnia kellett azokról a csalásokról, amelyeket a csepeli iskolában követtek el a két évvel ezelőtti kettős gyilkosságot megelőzően. Márpedig ha a kerületben nyílt titok volt a sikkasztások ügye, egyelőre homályba vész a bűncselekmény valós indítéka.

Csibra Tibor
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk meghallgatásával és a harmadrendű vádlott vallomásának ismertetésével folytatódott tegnap a csepeli kettős gyilkosság büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009 januárjában ölték meg a tanintézményt felügyelő alapítvány vezetőjét, Takács Józsefet és egy vele lévő tanárt, Papp Lászlót. Utóbbi zsebében egy működő diktafont találtak a nyomozók, amely rögzítette a bűncselekmény hangjait, a rendőrség ez alapján vette őrizetbe az iskola pedellusát, az emberölések vélt elkövetőjét, Kun Tamást és az MSZP csepeli politikusát, Deme Gábort, aki korábban az intézményt vezette.
Deme szerint az alapítványi iskola tevékenysége valójában az MSZP pártkasszáját szolgálta, és a fiktív számlázásokról szinte mindenki tudott a párt helyi szervezetében, illetve az önkormányzatban. A vádirat szerint a vádlott 6,5 millió forintot csalt el, és azért különbözött össze Takács Józseffel, mert utóbbi feljelentésre készült az ügyben. A perben számos MSZP-s politikus, volt önkormányzati képviselő, alapítványi tisztviselő nyilatkozott már tanúként, többségük azt állította, hogy semmit nem tudott a visszaélésekről. A büntetőeljárás dokumentumai szerint azonban legalább ötven-száz embernek tudnia kellett az iskolában folyó csalásokról. Ha a sikkasztások ügye ilyen nyílt titok volt Csepelen, az így nem jelenthetett kellő indítékot a kettős gyilkossághoz. Szeptemberben tisztázódhat az is, hogy valójában milyen viszony volt Kun Tamás és a volt csepeli rendőrkapitány, Császár Mihály között. Nemrég jelentkezett egy tanú, aki tíz éve fia erőszakos viselkedése miatt kereste fel az akkor még Martonvásáron szolgáló Császárt, aki Kunt ajánlotta az asszonynak azzal, hogy az „végleg elintézi a dolgot”.
A bíróság tegnap felolvasta a harmadrendű terhelt, Deme volt élettársa, K. Ildikó vallomását is. A nő elismerte, hogy részt vett a sikkasztásokban, de állítja, hogy úgy tudta, azok az iskola érdekeit szolgálták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.