Dél-Szudán: egy új nemzet születik

Ban Ki Mun
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 9-én csatlakozott a nemzetek közösségéhez a Dél-Szudáni Köztársaság. Külföldi közjogi méltóságok érkeztek a fővárosba, Dzsubába, hogy megtekintsék az új ország zászlajának felvonását és az első elnök, Salva Kiir Mayardit beiktatását. Emlékezetes és érzelmekkel teli nap volt ez Dél-Szudán több mint nyolcmillió lakosa számára. Januárban történelmi népszavazáson döntöttek úgy, hogy elszakadnak Szudán többi részétől. Köszönhetően az észak- és dél-szudáni vezetőknek, mindez békésen zajlott le. Az új nemzet születésének azonban nagy ára volt. Elképesztően sokan vesztették életüket vagy kerültek el otthonukról a 21 évig tartó polgárháborúban, amely csak 2005-ben ért véget.
Dél-Szudán a megszületésének napján a világ összes elismert fejlődési mutatójában majdnem a rangsor legalján helyezkedik el. A statisztika igazán megszégyenítő. Itt van az anyák legnagyobb halálozási aránya. A nők közötti írástudatlanság meghaladja a 80 százalékot. Lakosságának több mint fele kevesebb mint napi egy dollárból étkezik, ruházkodik és lakik. Kritikus kérdés a szegénység, a közbiztonság és infrastruktúra hiánya, amellyel az új kormánynak szembe kell néznie.
Jómagam 2007-ben találkoztam a kihívások mértékével, amikor először látogattam el Dél-Szudánba, amely 620 ezer négyzetkilométernyi területén mindössze 100 kilométer hosszú aszfaltozott úttal rendelkezik. A növekvő erőszak, a civil lakosságot érő sérelem és a humanitárius szenvedések kockázata nagyon is valós. Ugyanakkor Dél-Szudán számos lehetőséggel rendelkezik. Jelentősek az olajkészletei, hatalmas területű megművelhető szántófölddel rendelkezik, az ország közepét pedig átszeli a Nílus: mindezekkel virágzó és önfenntartó ország lehet, amely biztonságot, szolgáltatásokat és munkát adhat lakosságának. Dél-Szudán egyedül azonban nem lesz képes ezeknek a kihívásoknak megfelelni és lehetőségeit sem lesz képes kiaknázni. Partnerségre lesz szükség, egy teljes körű és folyamatos elkötelezettségre a nemzetközi közösség és különösen Dél-Szudán szomszédjai részéről.
Az első és legfontosabb lépés az, hogy Dél-Szudán új vezetői felvegyék a kapcsolatot a kartúmi vezetéssel. Az erős és békés kapcsolat Észak-Szudánnal elengedhetetlen. Mindkét ország számára elsődleges, hogy létrejöjjön egy megállapodás a közös határról, létrejöjjenek fenntartható kapcsolatok annak érdekében, hogy mindkét állam részesüljön a régió olajbevételeiből, valamint határokon átívelő megállapodás szülessen az őket összekötő erős történelmi, gazdasági és kulturális kötelékekről. A Dél-Kordofánban és Abyeiben tapasztalható instabilitás feszültté tette észak és dél kapcsolatát és a politikai retorikát is. Dél-Szudánnak közeledni kell többi szomszédja felé is. Az egész világon és különösen Afrikában a regionális partnerségek felé haladunk. Dél-Szudán a regionális kelet-afrikai szervezetek aktív részvevőjeként erősödni fog és tartós kereskedelmi és politikai szálakat építhet ki a kontinensen.
Végül Dél-Szudánnak közeledni kell saját népe felé is. Olyan intézményeket kell létrehoznia, amelyek képviselik az itt élő széles körű földrajzi és etnikai közösségek teljes spektrumát. Biztosítani kell a modern demokratikus állam alapjait: a szólásszabadságot, teljes politikai jogokat és befogadó intézményeket, amelyek a vidéki lakosságnak és a háborús konfliktusban érintett régiókban élőknek is előnyöket biztosítanak. A XXI. században a nemzetközi közösség egyre inkább felismeri a kormányok felelősségét állampolgáraik iránt, beleértve a politika és a demokratikus jogok védelmét is. Az észak-afrikai és közel-keleti népfelkelések megmutatták, mi történhet akkor, ha a kormányok érzéketlenekké válnak népük szükségletei iránt.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete elkötelezetten segíti Dél-Szudán kormányát abban, hogy feladatát teljesíteni tudja. Éppen ezért kezdeményeztem egy új ENSZ-missziót Dél-Szudánban, hogy segítsük felépíteni azokat az intézményeket, amelyek szükségesek az ország működéséhez. Július 9-én Dzsubában csatlakoztam a világ más vezetőihez, hogy megünnepeljük Dél-Szudán megszületését. Ám egy új nemzetnek legkevésbé arra van szüksége, hogy létrejöttének ünneplése után elfeledjék, s csak egy újabb válság miatt kerüljön újra a középpontba. A mi célunk az, hogy többet tegyünk, mint pusztán ünnepeljünk. Nemzetközi kötelesség a dél-szudáni emberek mellé állni akkor, amikor ők egy stabil, erős és virágzó nemzetet kívánnak építeni.

A szerző az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.