Döntés az előzetesekről

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa ma bírálja el a fellebbezéseket a kémbotrány négy gyanúsítottja ügyében.

Swendt Pál
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iratot a nyomozást folytató Budapesti Katonai Ügyészség nyújtotta be az elsőfokú bíróságnak a gyanúsítottak előzetes letartóztatását elutasító határozata ellen. Az ügyészség azt kifogásolta, hogy a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos, a polgári elhárítás korábbi főigazgatója házi őrizetbe került, utódját, a bűnpártolás gyanújával kihallgatott Laborc Sándort és a felbujtás gyanújával őrizetbe vett Szilvásy György volt titokminisztert pedig szabadlábra helyezte a Fővárosi Bíróság (FB). Értesüléseink szerint a nyomozó hatóság a szökés-elrejtőzés veszélyével, valamint az eljárás megnehezítésének lehetőségével indokolta, hogy miért indítványozzák a volt titkosszolgálati vezetők előzetes letartóztatásának elrendelését.
A tábla dönt az eljárás negyedik gyanúsítottja, a Hír Televízió által Püski László néven azonosított férfi fellebbezéséről is, akit a legszigorúbb kényszerintézkedéssel sújtott az FB katonai tanácsa. A sajtóban csuklyásként is emlegetett Püski egy biztonságtechnikai vállalkozás, az orosz érdekeltségűként azonosított Zömök Kft. egyik tulajdonosa, aki a kijevi Repülőmérnöki Egyetemen végzett, feleséget a volt Szovjetunióból választott, és cégtársa is orosz anyanyelvű.

*

Az ügyben elsőként őrizetbe vett Galambos Lajost, Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008-ban az Egymásért-ügy kirobbanása után lemondásra kényszerült főigazgatóját legutóbb kedden hallgatta ki az ügyészség. Ügyvédje tájékoztatása szerint a nyugdíjas tábornok minden kérdésre válaszolt, és véleménye szerint az államellenes bűncselekmény vádját tisztázó vallomást tett.
A június 28-án a Galambosnál tartott házkutatással és az elhárítás egykori fejének őrizetbevételével kirobbant kémbotrány részleteiről a Heti Válasz mai száma közöl öszszeállítást. Feltételezéseik szerint az ügy érintettjei a Zömök Kft. stábjával akarták kiszűretni az NBH-ba beépült fideszeseket, és a cég a szolgálatok személyi adatai mellett más állami információkhoz is hozzáfért. Mint írták, a Zömök-stábot már a Püski meggyanúsításával járó Eclipse-nyomozás tavalyi indulásakor orosz kötődései miatt nemzetbiztonsági kockázatként azonosították. A lap forrásai szerint Püski hosszú évek óta bizalmas viszonyt ápol a magyar titkosszolgálatok alapembereivel, köztük a Medgyessy Péter volt kormányfő által kinevezett Galambos Lajossal. Ennél súlyosabb véteknek tűnik, hogy Galambos 2007-ben külsős humánerő-átvilágítónak az NBH-hoz is bevitte Püskiéket, ami már önmagában szakmai skandalum. A Heti Válasznak nyilatkozó egyik érintett bevallása szerint a Zömök-csapat feladata az volt, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk a Fideszhez. A nemzetbiztonsági vezetőknek ugyanis meggyőződésük volt, hogy az akkori ellenzék sokszor naprakészebb bizalmas ügyekben, mint maga a kormányzat. Ennek az úgynevezett veszélynek az elhárítására a területet felügyelő miniszter, Szilvásy György nyomására lépett szövetségre az NBH és a Zömök. Az eset már az előző ciklusban elérte az ügyészi szervek ingerküszöbét, titkos nyomozás is indult, azonban az ügyet végül fektették, azaz nem vizsgálták tovább. Nem utolsósorban azért, mert a gyanú szerint a Galambos-utód Laborc Sándor – bűnpártoló módon – nem vett részt az ügy felgöngyölítésében. Az eljárás aktáit most azért porolhatták le, mert Galambos Lajos nyomozati alku keretében önmagára és Szilvásyra nézve is terhelő vallomást tehetett. Ami biztos: a volt főigazgatónál eredetileg hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást (mivel az Egymásért nevű csempészalapítványt létrehozó Jakubinyi Róbertet az ő pénztárnokaként azonosították). Végül mégsem pénzügyi machinációkkal, hanem kémkedéssel gyanúsították meg Galambost, majd közvetlenül ezután dőlt el a Szilvásy- és a Laborc-dominó – közölte a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.