Éllovasok lettünk a régióban

Az export szárnyalása történelmi csúcsra növelte a magyarországi folyó fizetési mérleg többletét, amely messze a legjobb adat a régióban. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy mindemellett továbbra is óriási összegek távoznak az országból.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örvendetes, hogy javul a folyó fizetési mérlegünk, ez teszi majd lehetővé, hogy a külső adósságunkat leépítsük, amely jelenleg a GDP 130 százalékán áll – így kommentálta a Magyar Nemzetnek a jegybank által tegnap közzétett adatokat Lóránt Károly közgazdász. Az első negyedévben a fizetési mérleg 787 millió euró többletet mutatott, miközben az előző negyedévben 360 millió eurón állt. – Magyarország fizetésimérleghelyzete messze a legjobb az egész közép-európai térségben – állapították meg a tegnapi adatokat kommentálva londoni piaci elemzők. Ez szerintük is jó esélyt teremt arra, hogy a magyar gazdaság ki tudjon lábalni az eladósodottságból. – Bár évekbe telik a magas küladósság és a szintén jelentős devizaalapú háztartási adósságállomány leépítése, Magyarország mindazonáltal „jó úton halad” – hangsúlyozták a külföldi elemzők.
A történelmi csúcsot jelentő többletet az igen jól teljesítő hazai export okozta.

*

– A kivitel 395 millió euróval volt magasabb január–márciusban 2010 negyedik negyedévéhez képest, az import pedig 141 millió euróval visszaesett – mutatott rá Lóránt Károly. Nagy kérdés azonban szerinte, hogy miután a belső piac helyreáll, képes lesz-e megmaradni ez az állapot, vagy az import – amely a gazdasági visszaesés miatt visszaszorult – újra elárasztja az országot. A közgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy – bár az export növekedése jó hír – a kivitel 80 százalékát a külföldi nagyvállalatok bonyolítják, s az export jelentős hányada importtermékekből kerül ki, így azok, akik a többletet eredményezik, jövedelem formájában ki is viszik a pénz egy részét.
A tegnap közzétett adatokból az is kiderült, hogy a fizetésimérlegtöbblet csaknem kétszerese, 1447 millió euró távozott az országból a jövedelemkiutalások formájában. – S ezek csak a vállalatok és bankok látható jövedelemkiutalásai, ami a kifelé irányuló pénzmozgásoknak mindössze a kisebb hányada. Egyéb pénzügyi műveleteken, például a Magyar Nemzeti Bankban elhelyezett tartalékokon keresztül a hazai és a nyugat-európai kamatkülönbözetet kihasználva jóval nagyobb összegek szívódnak fel. – De az árak megállapításánál, az anyavállalat és leányvállalatok közötti műveletek során különböző trükkök alkalmazásával is tűnnek el pénzek – hívta fel lapunk figyelmét Varga István gazdasági szakértő. – A folyamatosan negatív jövedelemegyenleg azt mutatja, hogy Magyarország tartósan finanszírozza Európa centrumországait, akárcsak Görögország. Az unióban a jövedelem a perifériáról áramlik a fejlett gazdaságok felé, s olyankor, amikor a feszültség kezelhetetlenné kezd válni, politikai erővel kisebb lépések történnek a kiegyenlítés irányába, „visszaosztanak” valamennyit a pénzekből – mutatott rá a szakember. Ezen a helyzeten csakis a monetáris politikával és a beruházások erőteljesebb támogatásával lehetne szerinte változtatni.
Tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az áprilisi külkereskedelmi áruforgalmi adatokat is. A többlet mértéke 479 millió eurót ért el, amely az előző év azonos időszakához képest 24 millió euróval magasabb. – A kedvező adathoz legfőképpen az ázsiai kereskedelmi kapcsolatok járultak hozzá. Az első négy hónapban az ázsiai kivitelünk 47, míg az importunk csak 7,8 százalékkal nőtt, így a deficitünk 365 millió euróval csökkent – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az új EU-tagállamokba irányuló exportunk is rendkívül dinamikusan, 30 százalékkal bővült, így a többletünk 341 millió euróval, 1,6 milliárdra nőtt az országcsoporttal szemben. Ausztriával szemben pedig jelentősen csökkent a deficitünk. A KSH arra is ráirányította a figyelmet, hogy az export és az import éves összevetésű növekedési üteme lassult áprilisban.
Az ipari termelői árak májusban az előző havinál 0,1 százalékkal magasabbak voltak – ezt is tegnap adta hírül a KSH. Egy hónappal korábban az ipari termelői árak az előző havinál 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten viszont 4,9 százalékkal emelkedtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.