Farkasokkal üvöltő

Fehér Boldizsár
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egysoros vicc szerint minél öregebb a nagypapa, annál jobb tanuló volt kiskorában. Az idő és az emberi emlékezet is így hamisítja meg sokszor a történelmet: összeesküvés-elméletek kelnek a semmiből, és történelmi tények merülnek feledésbe. Ezzel párhuzamban elavult kutatási eredmények, városi legendák kerülnek a médiába és a köztudatba, sokszor még a tankönyvekbe is.
Hahner Péter száz, aztán még egyszer száz történelmi tévhite nem szakembereknek szól, az olvasónak még csak nem is szükséges komolyabban érdeklődnie a történelem iránt, hogy érdemes legyen megvennie a könyvet. A szövegben nyoma sincs a történelemkönyvek nehézkes és fárasztó stílusának. A fejezetek a szerző szándéka szerint novellaszerűen olvasmányosak, és az ókortól napjainkig a legáltalánosabban elterjedt mítoszokkal és legendákkal foglalkoznak. Szó esik arról, vajon Casanova valóban olyan elképesztően sok nőt csábított-e el, Haynau valóban élve került-e a boncasztalra, és az emberfeletti erejű Raszputyint valóban háromszor kellett-e megölni, mire meghalt? Olvashatunk még olyan elméletekről is, amelyek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás vagy Lady Diana rejtélyes autóbalesete után terjedtek el. (A Kennedy-gyilkossággal már előző kötetében foglalkozott a szerző.)
A könyvnek csak egyik felét teszik ki a fejezetcímekben foglalt tévhitek. Hahner Péter amellett, hogy leírja a történelmi tényeket, megmagyarázza, miért terjedhetett el ez vagy az a legenda a valóság helyett, és bőségesen ellát bennünket a vonatkozó szakirodalom megjelölésével, kihasználja a lehetőséget, hogy elmesélje, amit az adott témával kapcsolatban még tudni érdemes. Például a történelem legnagyobb alakjainak életéről: ott van a francia forradalom nagy alakja, Fouché, aki együtt üvöltött a farkasokkal, Francois-Marie Arouet, azaz Voltaire, Buffalo Bill, Napóleon, Hitler, Gandhi, és így tovább. A tévhitektől persze soha nem lehet teljesen megszabadítani a társadalmat. Ha egynek levágjuk a fejét, kettő áll a helyébe. Az emberek azt hiszik, amit hinni akarnak, és a történelmet egyébként is a győztesek írják. Ezért Hahner Péternek még nem ért véget a munkája.
(Hahner Péter: Újabb 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod… Animus Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 3490 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.