Gyökeresen átalakulhat a munka világa

Közzétette tegnap az egymillió új munkahely elérését szolgáló elképzeléseit a kormány. A Magyar munka terv nevű dokumentum szerint évente átlagosan 85 ezerrel emelkedhet a következő esztendőkben a foglalkoztatottak száma. A cél érdekében felforgatják a szakszervezetek és a munkavállalók jogosítványait is. Az érdekvédelemben az üzemi tanácsoknak adnának nagyobb szerepet.

Bodacz Péter
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az utóbbi időben az új közmunka rendszerétől hangos a sajtó, valójában a foglalkoztatás világának csaknem egészét érintik a kormány elképzelései. A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap tette közzé az Új Széchenyi-terven alapuló Magyar munka terv című dokumentumot, amit már jóváhagyott a kabinet. A csaknem százoldalas munkaanyag azt tűzi ki célul, hogy 2015-ig csaknem 400 ezer, a következő tíz évben pedig egymillió új munkahely jön létre. Emellett a kormány teljesen átszervezné a foglalkoztatás világát. Átalakul az érdekegyeztetés rendszere, csökkennek az adminisztrációs terhek, változik a támogatásösztönző rendszer és a szakképzés. Fontos cél még a rugalmas munkaerőpiac kialakítása és az illegális foglalkoztatás felszámolása is. A munkahelyteremtésre adott támogatásoknak a jövőben három pillére lesz.
*
A legfontosabb az elhelyezkedés ösztönzése, többek között célzott bér- és járuléktámogatásokkal, kiemelt figyelmet fordítva a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokra. A második pillért a szociális gazdaság jelenti, ami a helyi lehetőségekre építve szervezi meg a munkanélküliek foglalkoztatását, részben állami támogatásból, részben pedig saját bevételekből. A harmadik pillér a közfoglalkoztatás, amely szorosan összefügg a szociális segélyezés rendszerének munkára ösztönző átalakításával, és amelynek részeként az állam maga szervezi meg azoknak az átmeneti foglalkoztatását, akiknek az első két pillér jelenleg nem kínál reálisan munkalehetőséget.
A tervek szerint október végéig megvitatja a parlament, és január elsején életbe lép az új munka törvénykönyve, amely számos ponton könnyíti a munkaadók helyzetét, amivel elősegíti a legális foglalkoztatás terjedését – írja a munkaterv. A jelenleg lényegében ellenőrizhetetlen és így feket -munkának számító területek kikerülnek az illegalitás világából. A rugalmasságot szolgálja a szak- és felnőttképzési rendszer megújítása, az adó- és járulékrendszer átalakítása, a statisztikai rendszer felülvizsgálata, valamint a közmunkaprogramokra vonatkozó konkrét tervek véglegesítése is.
Várhatóan élénk érdekvédelmi tiltakozást vált majd ki, hogy a dolgozók foglalkoztatását is érintő munkáltatói döntésekbe a későbbiekben csak az üzemi tanácsok szólhatnak bele, a szakszervezetek már nem. Az egyenlő bánásmód követelményének részletes jogi szabályozása a munkaterv szerint feleslegessé teszi a szakszervezeti tisztségviselőket megillető, a hatályos szabályozás szerinti védelmet, így például azt, hogy jelenleg nehezebb elbocsátani az érdekvédőket. A terület átalakítására azért van szükség, mert – mint a dokumentum fogalmaz – kudarcot vallott az üzemi tanácsok, illetve a szakszervezetek funkciójának, jogosítványainak hazai megoldása. – Az érdekegyeztetés új keretei között a kormány nem vállal meghatározó szerepet, az egyeztetések főszereplői a munkáltatói és munkavállalói szervezetek, amelyeknek kölcsönösen elfogadható megoldásokra kell törekedniük – olvasható a munkatervben.
A dokumentum kitér arra a törvénytervezetre is, amelynek révén a munkanélkülivé válók a jelenlegi 270 nap helyett a jövőben átlagosan már csak 90 napig lesznek jogosultak az álláskeresési járadékra. Ennek folytán teljesülhet a Széll Kálmán-tervben kalkulált 67 milliárd forintos megtakarítás. A munkahelyteremtést részint hazai, részint uniós források felhasználásával kívánja ösztönözni a kormány, kiemelve: a Széchenyi-terv forrásait is a foglalkoztatást ösztönző módon kell felhasználni.

Nem figyeltetnek a nyugdíjasokkal. A korengedményes nyugdíjból visszatérő rendőröknek nem a közmunkaprogramban dolgozók figyelése lesz a feladatuk, hanem a szervezés és az irányítás – közölte Pintér Sándor, ezzel cáfolva a korábbi sajtóhíreket. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a visszatérőknek két lehetőséget kínálnak: vagy könnyített szolgálatra jelentkeznek, vagy ha van szabad hely, akkor azt ők tölthetik be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.