Hetven éve indult a Barbarossa-hadművelet

Hetven évvel ezelőtt kezdődött a világtörténelem legnagyobb méretű hadjárata. A Német-római Birodalom egykori uralkodójáról Barbarossa kódnéven futó hadművelet célja a német élettér kiterjesztéséhez a Szovjetunió leigázása, az ott élők megsemmisítése volt. Míg Németországban az évforduló kapcsán sokat foglalkoznak e témával, Oroszország hagyományosan inkább a háború győzedelmes befejezésére koncentrál.

Stefan Lázár
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes figyelmeztetés nélkül, a diplomácia legelemibb szabályát megszegve adott parancsot Hitler a Wehrmacht részéről jól előkészített, 1941. június 22-én megindított támadásra. Joachim von Ribbentrop külügyminiszter mindössze előző éjszaka rendelte magához Vlagyimir Dekanoszov nagykövetet, hogy közölje vele, a szovjet kormány ellenséges viselkedése rákényszerítette a Harmadik Birodalmat arra, hogy katonai ellenintézkedéseket foganatosítson. Ezzel egy időben a német nagykövet, Friedrich-Werner von der Schulenburg azonnali kihallgatásért folyamodott Vjacseszlav Molotovnál, és a Kremlben sorolta a külügyminiszternek Hitler képtelen vádjait. Az „És ez mit jelent?” kérdésre egyetlen szó volt a válasz: „Háborút.”
A német visszaemlékezések hangneme sok tekintetben az életkortól függ. A fiatal generáció pacifista beállítottságából adódóan úgy véli, a háború áldozatainak késői örökösei kötelesek mindent megtenni azért, hogy hasonló esemény soha többé ne történjen meg. Az a korosztály, amelynek tagjai még átélték a világégést, hajlik a német hadsereg szerepének kozmetikázására, mondván, nem a Wehrmacht katonái végezték a piszkos munkát, hanem az SS és a Gestapo.
Oroszország számára érthető módon a második világháború legfontosabb dátuma nem 1941. június 22., hanem 1945. május 9. Míg ez utóbbi a győzelem, a mai a gyász és az emlékezés napja. Ehhez járult a 90-es években az önostorozás, ami mára már a múlté. A közhangulatot is tükrözi Andrej Szafonov történész, aki szerint a mai nap inkább az emlékezésé és a büszkeségé, semmint a gyászé, hiszen nem a háború első éveinek vereségei, hanem a végső győzelem számít az értékelésnél. Mint fogalmaz, az amerikaiak is Pearl Harborral kezdtek, s Japán térdre kényszerítésével fejezték be. Szafonov úgy véli, ma nincs helye a 90-es évek antisztálinista retorikájának, a háborúban legtöbbet szenvedett népnek nincs miért bűnbocsánatért esedeznie, s az előző húsz év tanulsága, hogy a nemzeti érdekekből kiindulva lehet csak értékelni még a múltat is. A Rosbalt.ru portálon megjelent emlékező írásában leszögezi, a háború arra tanít meg mindenkit, hogy a patriotizmus a norma, míg annak hiánya anomália.

Szocialista antiszemitizmus? Izrael elleni beteges és elvakult gyűlölettel vádolja a szocialistákat a Német Zsidók Központi Tanácsa. „Még mindig kísért a volt NDK anticionista szelleme” – hangoztatta Dieter Graumann, a szervezet elnöke, azt állítva, hogy az antiszemita beállítottságnak mélyek a gyökerei a szocialista pártban. Gesine Lötsch, a Baloldal elnöke visszautasította a támadást. (S. L.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.