Hibrid E. coli törzs okozta a járványt

Genetikai kombináció eredményeként jött létre az E. coli baktériumtörzs, amely legkevesebb harminckilenc ember haláláért felelős a németországi hasmenéses járvány kitörése óta. Az antibiotikumoknak kivételesen ellenálló hibridet már 2001-ben kimutatták egy fiatal páciens szervezetében.

MN-összeállítás
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Münsteri Egyetem profeszszora, Helge Karch vezette kutatócsoport szerint az Escherichia coli O104:H4 kórokozó egy olyan törzs „klónja”, amelyet először egy fiatal betegnél Németországban azonosítottak 2001-ben – adta hírül az AFP a The Lancet brit orvosi lapban közölt jelentést. A dokumentumot jegyző kutatók szerint a bienenbütteli bioüzemben termesztett növényi csírákból eredeztethető járvány agresszív fertőzőképességét a két baktériumtörzs génjeinek kombinációja okozhatta. A kórokozó mintáinak DNS-vizsgálata nyomán kiderült, hogy az egyik baktérium az enterohemorrágiás Escherichia coli (EHEC), amely mérgező Shiga-toxint termel és bocsát ki. Ez a méreg tehető felelőssé a véres hasmenés és a veseelégtelenség kialakulásáért. A hibridet létrehozó másik törzs az enteroaggregatív Escherichia coli (EAEC), amelynek jellemzője, hogy képes szabályos „téglafalszerű” alakba rendeződni és megtapadni a bélfalon, onnan pumpálva a mérget a szervezetbe. Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban és Kínában elvégzett genetikai vizsgálatok szintén arra mutattak rá, hogy az EHEC és EAEC törzsek keverékéről van szó.
A mostani tanulmányhoz a rendelkezésre álló baktériumkatalógusokat kutatták át a szakemberek – írta az MTI. Eredményeik alapján a keveréktörzs bár ritka formában, de már egy évtizede jelen volt. A kutatók hozzátették: a németországi járványt okozó törzs a 2001-es kórokozótól abban tér el, hogy olyan géneket is tartalmaz, amelyek ellenállóvá teszik a béta-laktám típusú antibiotikumokkal szemben. Ebbe a széles csoportba tartozik például a penicillin, a meticillin vagy az amoxicillin is. A kórokozót rezisztensnek találták valamennyi penicillin és cefalosporin antibiotikumra, de érzékeny volt a carbapenem antibiotikumokra. A jellemzőknek ez az új elegye magyarázhatja a törzs kivételes fertőzőképességét, és arra utal, hogy a béta-laktámok alkalmazása inkább rontja a helyzetet, mivel ezek a szerek eltávolítják a rivális baktériumokat – írták a tanulmányban.
A fertőzöttek negyedénél alakult ki hemolitikus urémiás szindróma (HUS), amely súlyos vérszegénységgel, veseelégtelenséggel és idegrendszeri károkkal jár együtt.
A dokumentum adatai szerint a járványban június 20-ig 39 halálesetet jegyeztek fel, összesen 810 HUS-esetet és 2684 HUS-hoz nem vezető, véres hasmenéses megbetegedést. Karch kutatócsoportja 80 olyan páciens székletmintájából elemezte a baktérium DNS-ét, akiknél a súlyos szövődmény jelentkezett. A minták május 23. és június 2. között érkeztek a laboratóriumba. Valamennyiben a HUSEC041 „klónját” azonosították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.