Ír tehetség fújta el Szellőt

Tizennyolc ország szerzett érmet az ankarai ökölvívó Európa-bajnokságon, tíz juttatott legalább egy versenyzőt a döntőbe. Mi, magyarok az első halmazba bekerültünk, a másodikba már nem. A tegnapi elődöntőben Szellő Imre pontozással kikapott az ír Joe Wardtól, így válogatottunk beállította a fél évszázaddal ezelőtti, visszafogott belgrádi Eb-eredményt, az egy bronzot. A tavalyi moszkvai csillogás után talán jókor, még a vb és az olimpia előtt jött a pofon.

Deák Zsigmond
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sors néha kegyetlen, itt van például Káté nagypapa, aki további három családtagjával akkor kelt útra Ankarába, amikor kiváló amatőr bokszolónk már kiesett az idei Európa-bajnokságról. „Mit csináltunk volna? Visszamondani már nem tudtuk a jegyet, esetleg átírathattuk volna Bakura az őszi vb idejére, de úgy vagyok vele, hátha oda is eljutunk.” Káté Gyula mint összesen hat világversenyes érem gazdája általában nem okoz csalódást a papának. Most azonban igen, mint ahogyan a teljes magyar válogatott sem brillírozott az Eb-n. A kontinensviadalok 1925 óta íródó történetében legutóbb 1961-ben Belgrádban fordult elő, hogy a mieinknek csak egy érem jutott, egy bronz Kajdi János révén. Tegnap a félnehézsúlyú (81 kg) Szellő Imre nemesebb fém megszerzését tűzte ki célul.
Ezt megtehette volna délelőtt a számos ankarai aranyművesnél. S ha már Ázsia, hamisíthatatlan bazárhangulat lengi át a török főváros régi negyedét. A fellegvárba viszont lehetetlen feljutni – a turistacsalogatónak nehezen nevezhető terepre a szemünk láttára öntötték a helyiek a hulladékot. S ahogy körbenéztünk, régen tartottak lomtalanítást… A helyi vadonatúj sportcsarnok viszont pár száz méterrel arrébb minden igényt kielégít.
Néhány válogatott az őszi bakui olimpiai kvalifikációs vb-re gondolva nem az első sorát hozta el az Eb-re. Ezért is kerültek ki összesen 18 országból a dobogósok, akik tegnap fényesíthették a medál színét. A négy, pontozók által is támogatott helyi törökből kettőnek sikerült, Oroszország megtartotta nagyhatalmi státusát, a többiek, hogy egy másik sportágból vegyünk kifejezést, a lepattanókat próbálták szedni.
Nekünk, magyaroknak egy esélyünk adódott, az íreknek kettő, de mivel a 64 kilós Raymond Moylette még délután bejutott a döntőbe, remélhettük, hogy a Szellőnél tíz évvel fiatalabb, 18 esztendős tehetség, Joe Ward az íratlan sportdiplomáciai szabályok szerint nem kap elvtelen támogatást. Ehhez képest a minimum kiegyenlített első menetet 4-2-vel vitte, rejtély, miért. Aztán viszont jól taktikázott, kettős fedezékből kiváló ütemben kontrázott, 11-4-re elhúzott, s végül 18-8-ra nyert. Eltúlzott arányban, de jogosan, így junior és ifjúsági világbajnoki címei után a felnőttek között is letette a névjegyét Eb-fináléjával.
Ez persze minket nem vigasztalt, Szellő Imrét különösen: „Mindent megpróbáltam, ütöttem lazán, ütöttem keményen, hajtottam, elfáradtam, de nem jött be semmi, az ír gyerek ezekkel a kajla visszaütéseivel többször eltalált. Lehet, hogy estére vagy holnapra már átalakul, de most még nem tudok örülni ennek az éremnek.”
Pedig Szellő mentette meg a magyarok becsületét. Egy éve Moszkvában azt hihettük, az arany-ezüst-bronz új sikerkorszak kezdete, most kiderült, nincs készen a csapat. Ankarában kevés babér termett, ki kell deríteni, miért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.